Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 листопада 2015, 20:52 Суспільство
Терористи Аль-Каїди захопили заручників у столиці Малі
Терористи Аль-Каїди захопили заручників у столиці Малі

Дві сотні заручників у 5-зірковому готелі в Малі. Бойовики Аль-Каїди влаштували криваву розправу у столиці країни - Бамако. Спецпризначенці Франції та США разом з місцевими армійцями від самого ранку штурмують будівлю, є загиблі й постраждалі. Проміж бранців - іноземні громадяни щонайменше з 8 країн. Про хронологію операції на Сході Африки та чи не пов'язана вона з батакланськими терористами.

О сьомій ранку за місцевим часом з'являються тривожні новини - терористи, озброєні автоматами Калашникова, захопили у заручники дві сотні людей. До престижного готелю в столиці Малі бойовики під'їхали на авто з дипломатичними номерами, з криками "Аллах Акбар" вдерлися всередину й паралізували 7-поверхову будівлю. В полоні опинилися громадяни Китаю, Індії, Бельгії, США, Німеччини, Алжиру, Туреччини й Франції. Колись Малі була колонією французів. Останні кілька років Париж відряджає миротворців для боротьби з повстанцями на півночі країни. Тому атаку одразу пов'язали з терактами 13 листопада.

Франсуа Олланд, Президент Франції:

- Терористи знову кидають виклик, і ми повинні вистояти й відповісти цим варварам, а головне - звільнити заручників. У готелі - багато туристів, бізнесменів і невинних людей з персоналу. Франція робить усе можливе, щоб допомогти Малі в здійсненні операції.

Незадовго після захоплення заручників стало відомо - трьох з них убили терористи. Спецпризначенці пішли на штурм. Ті, кого першими врятували з пекла, кажуть: терористи розмовляли англійською й відпускали лише тих, хто міг процитувати сунни з Корану. Решту бранців тримали під дулами автоматів і погрожували розстріляти. Люди не запам'ятали зовнішності терористів, але згадують: більшість була в балаклавах.

- Я почув постріли в коридорі, було схоже на вибух петарди чи феєрверк. Я повернувся до своєї кімнати, спочатку навіть не повірив, що нас захопили заручниками. Дякувати Богові, все позаду.

- Нам наказали залишатися в своїх номерах, було дуже страшно. Однак врешті з'явилися озброєні солдати й вивели нас з корпусу.

Спецоперацію зі звільнення заручників у Малі від самого ранку транслюють світові телеканали.

Ахмет Давутоглу, прем'єр-міністр Туреччини:

- Я підтримую зв'язок з турецькими дипломатами, працівники посольства в Малі повідомляють - п'ятьох наших співвітчизників уже звільнили. Люди в порядку, їм не завдали шкоди.

Натепер відомо: штурм завершився. Живими й неушкодженими вдалося евакуювати більше половини бранців. Однак готель досі прочісують спецпризначенці. Місцеві ЗМІ повідомляють - 18 людей загинули під час штурму. З-поміж них - один громадянин Франції. Відповідальність за атаку вже взяла на себе підконтрольна Аль-Каїді банда Аль-Мірабітун.