Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 листопада 2015, 00:06 Суспільство
У США виявили послання з минулого у майбутнє
У США виявили послання з минулого у майбутнє

Загадкове послання від предків нащадкам. У Массачусетсі знайшли гігантську капсулу, яку заповіли відкрити аж у 2957-му році. Хто автор листів і що ще помістили під скло?

На загадкову капсулу працівники Массачусетського технологічного інституту натрапили випадково - під час ремонтних робіт.

Трейс Ванет, працівник Массачусетського технологічного інституту: 

- Робітники ледь не розбили її, почали розкопувати вручну, й у них просто подих перехопило.

З-під землі витягли прозорого скляного циліндра з безліччю речей всередині. На капсулі був напис - не відкривати до 2957-го року. Персонал вишу зібрали на екстренну нараду, й старожили згадали: на місці, де знайшли послання, півстоліття тому зводили новий, 26-й, корпус. Тоді професор Гарольд Еджертон і директор інституту Джеймс Кілліан і вирішили відправити пам'ятне послання крізь століття. Зібрали цілу колекцію тодішніх наукових відкриттів і знакових речей і поклали в капсулу. Щоб через тисячу років нащадки мали уявлення про 60-ті роки 20-го століття й розвиток американської науки. Зокрема, помістили під скло радіокарбон-14, ізотоп вуглеводу, який вперше винайшли фізики Мартін Девід та Семюел Рубен; наукові статті, журнали, монети, штучний пеніцилін - перший антибіотик. 

Пітер Хоук, дослідник:

- Скло вони обрали невипадково. Це чудовий матеріал для таких речей. На відміну від металу, він не окислюється, не піддається корозії, а отже, все, що помістили в контейнер, не зіпсується.

Всередині циліндр заповнений аргоном - газом, який теж не дозволяє зіпсуватися атрибутам.

Дебора Дуглас, працівник Массачусетського технологічного інституту:

- Найцікавіша її загадка в ось цьому написі - 2957 рік. Тисячу років ця капсула пролежить у землі, а потім наші з вами нащадки - важко уявити, якими вони будуть - відкриють усе це.

Науковці кажуть, що координати місця, де Еджертон сховав капсулу, довго тримали в таємниці і врешті загубили слід. Нині циліндр виставлять напоказ у залі інституту, а потім знову закопають - щоб таки передати майбутнім поколінням американців.