Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 листопада 2015, 20:27 Суспільство
У Парижі знову постріли та вибухи
У Парижі знову постріли та вибухи

Франція знову здригнулася від вибухів і пострілів біля арени Стад де Франс. Поліція штурмувала квартиру, де забарикадувався організатор паризьких терактів, його дружина та спільники. На околицях Парижа спецпризначенці чатують з автоматами та кулеметами. Франсуа Олланд скликав екстрену нараду силовиків та уряду, адже ситуація - критична.

Бойовики планували нові теракти у діловому кварталі міста. Під час штурму, який тривав сім годин, одна терористка підірвала на собі пояса смертника. Є жертви і серед мирного населення та поліції. Чи вдалося схопити ватажка бойовиків і організатора терактів 13 листопада?

Крики, постріли, вибухи та тривожні звуки сирен. Париж знову накрила паніка. Неподалік арени Стад де Франс поліція знайшла засідку терористів. Ледь не до смерті налякані мешканці, що живуть довкола арени, не спали всю ніч. Люди телефонували в поліцію, щоб дізнатися, що ж відбувається. Сабріна живе у будинку, де й ховалися бойовики.

Сабріна, парижанка:

- Я живу в квартирі на поверх нижче. Коли розпочався штурм, ми лягли на підлогу між дверима спальні й туалету, ховалися з дитиною, постріли й вибухи не стихали, снайпери направили лазери в бік вікон, здавалося, що ворушаться стіни, було дуже страшно.

Поки спецпризначенці штурмували оселю терористів, з довколишніх будинків терміново евакуйовували мешканців. Людей у самій білизні піднімали з ліжок і відводили до будівлі місцевої адміністрації, де облаштували тимчасовий притулок. Батьки намагалися заспокоїти заплаканих дітей. Хоча й самі ледь не божеволіли від страху. Багато родин досі не оговталися після п'ятничних терактів. 

У квартирі, яку рано вранці штурмували правоохоронці, перебувають спільники батакланських терористів і головні підозрювані - Абдельхамід Абауд й Салах Абеслам. Вийшли на слід за кредитною карткою. Саме нею розрахувалися за оренду житла бойовики. Донині вважали, що ватажки банди втекли до Сирії, втім, спецслужби вийшли на слід - дізналися, що банда начебто досі в Парижі. Більше того, за кілька днів вони планували здійснити нові теракти - зокрема, хотіли висадити в повітря аероропорт Шарля-де-Голя та торговельний центр Чотири сезони в діловому кварталі Ла-Дефанс і вбити неймовірну кількість людей. Саме тому, щоб зупинити страшні наміри й запобігти кровопролиттю, штурм був безпрецеднтним, його впродовж семи годин у прямому ефірі транслювали провідні телеканали світу. Місцеві ж мешканці публікують жахливі кадри арештів.

Ховалися бойовики за якихось 800 метрів від арени Стад де Франс. Цю оселю часто винаймають футбольні вболівальники. Втім, у цьому кварталі переважно живуть вихідці з півночі Африки.

Джавад Бен До, власник орендованої квартири:

- Двоє людей орендували моє житло на три доби, я не знайомий з ними, я давно здаю квартиру. Якби знав про їхні страшні наміри, звісно, я повідомив би поліцію.

Троє підозрюваних загинули під час штурму. З-поміж них жінка, яка підірвала на собі пояс смертника. ЗМІ повідомляють, що це дружина головного підозрюваного у п'ятничних терактах - Абдельхаміда Абауда. 

- Вона була білявкою, снайпери вже прицілилися, але жінка вбила себе, шматки тіла розлетілися довкола. Мене досі нудить від побаченого.

Загинув під час спецоперації випадковий перехожий. Чоловік потрапив під перехресний вогонь. Щонайменше п'ятеро полісменів поранені. Сімох терористів схопили і заарештували. Чи є серед них Абауд і Абдеслам - поки не кажуть.

Франсуа Молен, Генпрокурор м.Парижа:

- Відповідно до телефонних переговорів та інформації слідчих ми отримали відомості, що у цій квартирі може знаходитися підозрюваний - Абауд. Я не можу назвати імена усіх затриманих до кінця розслідування, але скоро ми оприлюднимо усю інформацію.

Втім, американські журналісти з видання Вашингтон Пост, посилаючись на анонімні джерела, стверджують, що Абауда таки вбили. Влада Франції вживає безпрецедентних заходів безпеки з огляду на загострення ситуації, продовжила режим надзвичайного стану на три місяці. Водночас загроза терактів змушує посилювати безпеку в Бельгії. Саме там ІДІЛ готувалася до паризьких терактів, і саме в Брюсселі  - згідно з останнім відеозверненням - Ісламська держава обіцяє вчинити нові кровопролитні атаки. Франція просить Євросоюз приєднатися до боротьби з бойовиками.  

Франсуа Олланд, Президент Франції:

- Кожна країна має власні інтереси, стратегію і союзників. Однак нині ми зіткнулися з ворогом, який загрожує усьому світові. Мене сповнюють кардинально протилежні  емоції. З одного боку - це співчуття родичам тих, хто загинув під час терактів у Парижі, з іншого - нестримне прагнення покарати усіх, хто скоїв ці злочини.

Водночас про небезпеку терактів заявили в Німеччині.

Томас де Мезьєр, міністр внутрішніх справ Німеччини:

- Придивіться до своїх сусідів, братів, сестер, і повідомляйте у поліцію, якщо помічаєте щось підозріле в їхній поведінці. Ви не будете зрадником, якщо зробите це. Навпаки, не дозволите злочинцям перетворити на терористів невинних людей. Поліції не вистачить на всіх, потрібно рятувати себе самим.

Європа буде нещадно знищувати ІДІЛ. До Середземноморського узбережжя Сирії вирушають найпотужніший французький авіаносець Шарль-де-Голь та американський Гаррі Трумен. З них одночасно зможуть злетіти до 120 винищувачів. Франсуа Олланд пропонує Москві й Вашингтону об'єднати зусилля й спільно боротися проти ворога номер один. Про наземне вторгнення мова поки не йде. Принаймні, на саміті в Анталії Барак Обама запевнив - не відряджатиме американських солдатів на Близький Схід.