Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 листопада 2015, 22:48 Суспільство
У Парижі шукають координаторів терористичної атаки
У Парижі шукають координаторів терористичної атаки

У Парижі можливі подальші теракти. В місті ще на три місяці подовжили режим надзвичайного стану, триває пошук спільників батакланських терористів. Поліція вже ідентифікувала особи більшості смертників, які підірвали себе у "чорну п'ятницю". Приоритетне завдання - знайти координаторів атаки, головних підозрюваних у справі. Разом з тим спецслужби працюють на упередження нових ймовірних атак.

Після кривавих терактів п'ятниці колись романтичний, а нині - стриманий і наляканий Париж поволі оживає. Спокій людей охороняють безліч спецпризначенців зі зброєю -  їх найбільше в торгівельних центрах, на залізниці, в метро й біля Ейфелевої вежі. Вона, доречі, відновила роботу лише на добу. Але з міркувань безпеки пам'ятку знову заборонили відвідувати туристам.  

Ранга Йогеншвар, турист з Нымеччини:

- Я ніколи не бачив Париж таким пригніченим. Ти йдеш по вулиці з відчуттям, що будь-хто з людей довкола може виявитися терористом, вдивляєшся в обличчя перехожих. Тут ніби повітря пронизане страхом і підозрою. Я звик, як і всі, думати про Париж як про місто любові й теплоти. Але нині все інакше.

Біля меморіалів пам'яті жертвам трагедії не можуть стримати сліз і журналісти. Репортер BBC Грехем Сетчел - батько трьох дітей - розплакався просто під час прямого ефіру з Парижа.

- Ейфелева вежа засяяла кольорами триколору. Це символ надії... Вибачте, мені шкода.

Аби парижани й туристи не боялися гуляти нічним містом, поліція шукає причетних до страшних атак. Режим надзвичайного стану продовжили на три місяці. Тому правоохоронці й спецназ стукають у двері кожного з підозрілих осіб.

На околиці Парижа знайшли готель, де ночували смертники і їхні ватажки. Перед стратою невинних людей бойовики їли піццу. В кімнатах, крім порожніх коробок - шприци і сліди ДНК смертників. Орендував номери в містечку Арфольвіль для терористів Салах Абдеслам. Він у міжнародному розшуку як один з головних підозрюваних. Знайдено кілька автомобілів, які орендовані на ім'я злочинця. 13 листопада він відвозив ними бойовиків у поясах шахідів на місця кривавої розправи над людьми. 

Правоохоронці проводять антитерористичні рейди в найбільших французьких містах - Страсбурзі, Ліллі, Марселі, Греноблі й Тулузі. Обнишпорили вже тисячі осель, затримали й помістили під домашній арешт півтори сотні підозрюваних. Адже небезпека й ризик нових розправ зберігається.  Водночас антитерористичні підрозділи посилено працюють і в сусідній Бельгії. Саме звідти прибули до Парижа організатори кривавих атак. Трьох імовірних спільників братів Абдеслам заарештували в Німеччині.

Досі в розшуку головний підозрюваний у справі про теракти - Абдельхамід Абауд. За його голову обіцяють винагороду. Адже саме він координував роботу смертників, які підірвали себе в центрі Парижа і вбили 132 людей. Франція, як і вся Європа, не зможе спати спокійно, поки усіх членів банди та спільників, які покривають діяльність злочинців, не заарештують і не знищать - кажуть французькі урядники.

Мануель Вальс, прем'єр-міністр Франції:

- Ще довгий час ми в небезпеці. Чому? Тому, що перед нами ціла армія терористів. І найстрашніше - вони прагнуть вбити не лише нас, а й самих себе, і не бояться нічого.

НАТО і ЄС готові надати Франції всю необхідну допомогу для боротьби з терористами. Однак Париж не активував 5-ї статті Вашингтонського договору про колективну безпеку з-поміж країн альянсу. Французи незламні, й попри загрози обіцяють встояти проти ворога. Винищувачі міжнародних сил продовжують атакувати позиції ІДІЛ у Сирії. А французька збірна ввечері такий вийде на поле в поєдинку проти німців. Товариський матч, який розпочався на арені Стад де Франс, і був перерваний вибухами і страшною звісткою про шестиразові теракти у столиці - відбудеться на стадіоні Вемблі у Лондоні цього вечора.