Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 листопада 2015, 21:53 Суспільство
Більшість терористів-смертників у Парижі вже ідентифікували
Більшість терористів-смертників у Парижі вже ідентифікували

Приголомшливі зізнання матері смертника - жінка, чий син був одним з бойовиків, які влаштували теракти в Парижі, каже: він зважився на атаку через стрес, убивати нікого не хотів, а пояс шахіда підірвав випадково. Більшість осіб смертників вже ідентифікували, фактично всі виросли у Франції, а бойовиками ІДІЛ стали нещодавно. Планували страшні злочини терористи у сусідній Бельгії. Чому близькі не можуть розпізнати в рідній людині жорстокого ката ІДІЛ?

Париж і Франція плачуть за жертвами п'ятничних терактів. Попри режим надзвичайного стану й заборони зайвий раз з'являтися у людних місцях, де пролилася кров - люди продовжують згадувати жертв страшного і наймасовішого за останні 10 років теракту. Вулиці, ресторани, околиці стадіонів Парижа перетворилися на меморіали -  встелені свічками, квітами й записками зі співчуттями родинам загиблих.

Квентін, мешканець Парижа:

- Ми ошелешені, й словами не описати, що ми зараз відчуваємо. Загинули випадкові люди, будь-хто з нас міг бути на їхньому місці, й ми віддаємо шану цим героям. Ми попри це повинні вистояти, боротися й бути сильними.

Напередодні - під час жалобної акції - парижани знову здригнулися від вибухів. Біля лампадок рвонула петарда. Інцидент дуже налякав людей.

Ось ця жінка на фото ховає обличчя, але розповіла журналістам шокуючу правду про теракти 13 листопада. Її син Ібрагім Абдеслам - смертник, він підірвав себе на бульварі Вольтер. Другого - Мухамеда - заарештували в Бельгії, автомобіль третього - Салаха - знайшли біля арени Стад де Франс. Він - один із головних підозрюваних, однак мати вперто твердить, що її діти невинні.

Мати смертника:

- Він не планував вбивати, я впевнена! Пояс, який був на ньому, вибухнув, однак ніхто поруч не загинув. Це свідчить про багато!

Розпізнати у рідних людях терористів, яких вербує банда ІДІЛ, не можуть ні спецслужби, ні навіть родичі. Брати Куаші, які атакували редакцію Charlie Hebdo в січні 2015-го, теж, зі слів сусідів, ходили до звичайної французької школи й ніхто не очікував, що вони стануть бойовиками. І перелік таких історій - невичерпний. Cлід французьких терактів тим часом вперто пролягає у сусідню Бельгію. На околицях Брюсселя в Моленбеку заарештували вже 14-х підозрюваних, і обшуки тривають. У французькому Ліоні та Верв'є теж вирахували імовірних спільників. У п'ятьох знайшли автомати Калашникова і навіть гранатомет.

Бернар Казнев, міністр внутрішніх справ Франції:

- За останні дві доби я видав ордери  на арешт і обшуки в оселях 104 підозрюваних. Під час допитів ми дізнаємося нові деталі й маємо підстави проводити таку масштабну операцію. Ще не менше 160 осіб - під підозрою.

Організатор же паризьких терактів - 27-річний Абдельхамід Абауд - у розшуку. Він координував роботу підпільних банд у Європі, торік завербував до ІДІЛ і перетворив на терориста навіть 13-річного молодшого брата - Юнеса.  

Найнебезпечніша ж зброя у руках ІДІЛ - навіть не автомати, а сучасні технології. Бойовики створили гігантську за масштабами пропагандистську машину - через соціальні мережі терористи координують свої дії, мають власні онлайн-телеканали, медіа-ресурси й секретні аккаунти, яким намагаються протидіяти спецслужби всього світу. Саме через соцмережі джихадисти повідомили, що 13 листопада стане 11 вересням для Парижу й в останньому відеозверненні назвали столиці нових терактів - Рим, Лондон і Вашингтон.

- Так само, як ми вдарили по Франції, по її центрові - Парижу, наступна ціль - Америка й Вашингтон.

Це останні фото глядачів концерту гурту Eagles Of Death Metal. За кілька годин після початку виступу музикантів терористи холоднокровно стратять 89 заручників. Свідки, яким вдалося вижити, кажуть: вони розрізали людям животи, знущалися, жертви кричали й благали не вбивати їх. Ці двоє жінок з Шотландії були в театрі Батаклан, сховалися в підвалі, однак бачили, що коїлося в концертному залі.

Пейн, свідок терактів:

- Вони безголові й бездушні. Це не має нічого спільного з Ісламом чи вірою. Вони насильно вербують мусульман, і мабуть якимось гіпнозом перетворюють їх на терористів. Мігранти, які нині тікають з близькосхідних країн, щодня бачили такі трагедії, і саме тому вони - звісно ті, кому вдалося - кинулися подалі від зла, й ризикуючи життям, їдуть з Батьківщини.

Міграційна криза й глобальна боротьба проти тероризму й ІДІЛу - ключові питання засідання Великої двадцятки. До міжнародної коаліції варто долучитися Росії та Ірану - певен американський президент Барак Обама. Спецслужби повідомляють про можливість нових терактів, тож посилені заходи безпеки в Європі триватимуть, поки не знайдуть усіх спільників батакланських терористів.

Ангела Меркель, канцлер Німеччини:

- Від імені всієї двадцятки заявляю - ми єдині й сильніші проти будь-яких форм тероризму - і в Парижі, й будь-де у світі. Головне завдання французів нині - посилити безпеку й вирахувати усіх, хто готував атаки й причетний до кривавого теракту. Ми в боргу перед тими, хто втратив своїх рідних цієї ночі, й повинні вберегти самих себе від небезпеки. Водночас наш обов'язок - подбати про невинних мігрантів, які тікають від тероризму і воєн.

Франція тим часом активно бомбить позиції ІДІЛ у Сирії. Винищувачі завдають ударів по кварталах у місті Ракка, які контролює Ісламська держава, й зупинятися не мають наміру. А кібервійну злочинцям номер один у світі оголосили хакери угруповання Anonimus. Тож шанси побороти терористичну банду збільшуються.