Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 жовтня 2015, 01:03 Суспільство
"Отруйну" столичну гімназію не квапляться ремонтувати
"Отруйну" столичну гімназію не квапляться ремонтувати

Формальдегід, фенол та аміак - ці шкідливи речовини знайшли місяць тому у гімназії Київська Русь. Діти упродовж двох років дихали отруйними хімічними сполуками, поки батьки не забили на сполох. Школу після численних перевірок санепідеміологів закрили на три тижні, а підрядники обіцяли поміняти підлогу. Однак пройшов місяць, а нового покриття у класах так і не зробили. Незважаючи на те, що у сімдесяти відсотках класних кабінетів "вхід заборонено" - навчальний процес вирішили відновити.

Назар Міліневич, кореспондент:

- У гімназії Київська Русь процес уже відновили, щоправда, не в усіх кабінетах, у класах познімали лінолеум, але шкідливий запах досі відчувається.

"Прохід заборонено" - такі вивіски тепер прикрашають шкільні коридори. У класах, де епідеміологи знайшли шкідливі речовини - формальдегід, фенол та аміак - розпочали ремонт. Утім, неквапливо. Поки працівники лише позривали старий лінолеум і чекають на перевірки від київської СЕС.

Юлія Багаліка, директор гімназії "Київська русь": 

- В нас є два види кабінетів, перші - це ті, в яких зняте напольне покриття, тобто лінолеум, зачищені залишки клею, і там робляться заміри стосовно безпечності цих кабінетів для проведення подальших ремонтних робіт по облаштуванню підлоги.

Облаштувати нову, а головне - нешкідливу для дітей підлогу, мають у більшості кабінетів. Та поки роботи у класах не ведуть, лише постійно провітрюють. Там і досі відчувається неприємних запах. Тож уроки ведуть в інших - безпечних - класах. І в дві зміни.

Олександр Турганов, вчитель історії гімназії "Київська Русь":

- Він зовсім зараз не підходить для навчального процесу, скажемо так, ну і тут проводяться ремонтні роботи з приводу того, що відбувалось раніше. Зараз діти займаються на другій зміні, старша школа, і навчальний процес відбувається.

Та деяких батьків незрозуміла ситуація у гімназії налякала - і вони перевели своїх дітей в інші школи.

Юлія Багаліка, директор гімназії "Київська русь": 

- Відвідуваність нормальна  для нормального учбового процесу. Є, звичайно, певна кількість дітей, які перейшли в інші школи, це об'єктивно, бо деяких батьків не влаштовує друга зміна, по іншим причинам переведені діти.

У санепідемстанції Києва заспокоюють - друга зміна в київські гімназії скоро закінчиться. Бо більшість кабінетів скоро відкриють для навчання.

Олег Рубан, головний санітар м. Києва:

- Монтажні роботи уже розпочнуться майже на днях, завтра - післязавтра  вже почнуться заходи щодо монтажу покриття в 70 відсотків класах, яких ми дозволили для даних робіт.

Однак в окремих класах ще будуть проводити додаткові заміри на вміст шкідливих речовин. І лише після цього в кабінетах з'явиться нова підлога.