Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 жовтня 2015, 22:46 Суспільство
Репортаж з цвинтаря МАФів
Репортаж з цвинтаря МАФів

Куди потрапляють МАФи після своєї торговельної смерті? Питання дуже цікаве, адже в Києві останнім часом активно демонтують незаконні кіоски. На кладовищі залізних нелегалів є справжні шедеври підприємницької вигадки.

Вони на кожному кроці. МАФи з різноманітним крамом заполонили Київ. І хоча комунальники борються з нашестям яток, менше їх у місті не стає. А от куди потрапляють демонтовані кіоски? Цілодобова охорона, колючий дріт, металеві ворота та злі пси. Це - не в'язниця, а кладовище. МАФів. Тут спочивають ятки-нелегали. Картина - вражає. Зовні нагадує такий собі Шанхай.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Яких тільки МАФів тут не зустрінеш. Їх тут більше тисячі. І це лише один із 5 таких майданчиків у столиці.

І в кожного кіоска - своя історія.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Беззаперечні лідери - продуктові ятки, в яких продавали різноманітну випічку та шаурму. Та цим асортимент не обмежується. Тут стоять і манікюрні МАФи, і кіоск з продажу запчастин, і навіть театральна каса.

А деякі конструкції - взагалі диво людської вигадки.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Є навіть стара вантажівка, яку кмітливий бізнесмен переоблаштував під склад овочів та фруктів.

Активно прибирати незаконні кіоски в Києві почали півтора року тому. За цей час демонтували більше чотирьох тисяч. Та роботи в комунальників ще непочатий край.

Іван Кліпа, керівник КП Київблагоустрій:

- Незаконные МАФы, как правило, находятся в очень конфликтных местах: это выходы из метрополитена, выходы из подземных пешеходных переходов, остановки наземного транспорта. Там, где скопление людей - там и ставят МАФы. Там есть торговля, там есть трафик и есть возможность заработать.

Сергій керує столичними штрафмайданчиками, куди і звозять МАФи. Робота його - і небезпечна, і тяжка. Бо мало не щодня чує погрози від власників демонтованих яток. Дехто спокушає хабарем.

Сергій Бардадим, керівник відділу КП Київблагоустрій:

- Кажуть, що і підпалять, кажуть, і зброєю погрожують. Бувало всяке. Пропонують гроші, але ми зараз МАФи не видаємо. Зараз йде ревізія. Буде видане рішення по видачі - будемо віддавати МАФи.

А цього літа зухвалі власники МАФів навіть викрали своє добро зі стоянки.

Сергій Бардадим, керівник відділу КП Київблагоустрій:

- Був напад і було викрадено, якщо не помиляюсь, близько 6 автокофеєн на колесах.

Комунальники кажуть, що знають чи не про кожну ятку в Києві. І вже склали детальну карту. Кожному незаконому МАФу - чорна мітка.  

- Шевченковский район практически весь почистили. Вот, есть законные, есть незаконные. Вот она, полная версия объекта, видите - чинные документы. И каждый МАФ, который есть в городе - он отображен у нас в программе.

У Київраді визначилися - для столиці вистачить шести з половиною тисяч кіосків. Решта підлягає демонтажу. А це - три тисячі яток. Тож боротьба з МАФією триватитме.