Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 жовтня 2015, 20:26 Суспільство
Як в Україні безжально експлуатують дітей
Як в Україні безжально експлуатують дітей

Їх примушують тяжко працювати, жебракувати і торгувати наркотиками. А найменших здають в аренду, неначе ляльок. Про цинічний бізнес дорослих на беззахисних малюках.

Занадто розкішний для звичайного села будинок одразу впадає в око. Заробити на такий - непросто. Втім родина, яка тут мешкає, знайшла спосіб - це наркоторгівля.

- Там же машин куча, вони тільки туда підїхали, я вже замітив, що отуто машина стоїть, а той тільки шух - і підїхав, дав їм.

Керувала всім  п'ятдесятивосьмирічна жінка, залучивши до роботи навіть онуків.

Олександр Ковалець, старший оперуповноважений ГУ МВС у Черкаській області:

- Кожен з клієнтів приходив до будинку, через вікно віддавав гроші, а товар передавали її малолітні внуки, діти 12 та 17 років.

На малих дорослі заробляють по-різному, розповідає Роман. Він уже багато років опікується дітьми з проблемних родин. Найчастіше підлітків змушують жебракувати.

Роман Корнійко, президент альянсу Україна без сиріт:

- Були у нас діти, яких батьки продали за чотири ящики горілки для того, щоб вони ходили і просили для них гроші, і якщо вони не приносили якусь замовлену для них суму, то заставляли їх спати на порозі.

Якщо бачите матір із немовлям, яка жалісно просить гроші, знайте - ця дитина "винайнята". Таких малюків в оренду за гроші беруть у бідних родинах. Їх напувають снодійним та весь день - у холод та спеку - носять із собою.

Артур Райнш, головний інспектор Департаменту громадської безпеки МВС України:

- В этом году выявлено 12 криминальных нарушений, связаных с использованием малолетнего ребенка для занятия попрошайничеством.

Роман Корнійко, президент альянсу Україна без сиріт:

- Чисто візуально, слава богу, це зменшується у нас, в нас вже більше фотографії носять, а не живих дітей, це, видно, дешевше, не треба комусь платити орендну плату.

За таку експлуатацію малюків відповідальність доволі сувора.

Стаття 150-1. Використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом:

! Використання батьками малолітніх дітей для жебрацтва - карається обмеженням або позбавленням волі до 3 років.
! За використання чужої дитини - можна сісти за ґрати до 8 років в'язниці
! А за експлуатацію неповнолітнього групою осіб - покарання ще суворіше.

Та дітей змушують не лише жебракувати, а й перетворюють на хатніх робітників. Так сталося з Лізою. Дівчина мала непросте життя від народження.

Ліза, сирота:

- Я по чужим людям жила, с собаками бродяжничала, с собаками выросла.

- Як з собаками жилось?

- Коли як. Тяжко. Бродяжничала, по мусорникам ходила.

Тож коли знайома родина запропонувала дівчині бути їм за доньку, Ліза погодилась. Утім, рідною так і не стала.

Ліза, сирота:

- Я в коридорі спала на полі, а чому? Бо в них, по-перше, ліжка не було, а по-друге - я з ліжка впаду, там ляжу, там встану, і потім сусіди мені подарили ліжко детське, і так я в ліжку спала, а так я на полу спала.

За таке життя вона була родині за хатню робітницю.

Ліза, сирота:

- Зайці кормити, кури кормити, огород, всяке.

- І так весь день?

- Угу.

- А якщо ти не робила?

- Прийшли, кричали.

Так дівчина прожила чотири роки. Та зрозуміла, що її експлуатують, лише потрапивши до лікарні. Хвора й немічна так званим родичам вона вже була непотрібна. За українським законом, працювати діти можуть лише з 16 років. Або з 14 - з дозволу батьків. Хатню роботу закон не регулює. Бити на сполох соцслужби починають, тільки коли підліток припиняє ходити до школи. Бо головний обов'язок дітей - не працювати, а вчитися.