Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 жовтня 2015, 22:55 Суспільство
Необережні слова директора "Олімпійського" викликали міжнародний скандал
Необережні слова директора "Олімпійського" викликали міжнародний скандал

В Українському футболі скандал, який може призвести до дискваліфікації Київського Динамо та позбавлення головного стадіону країни - Олімпійського - права на проведення матчів УЄФА. Виконавчий директор НСК Олімпійський Володимир Спільниченко в теле-інтервʼю запропонував створити сектор для темношкірих. Про це він заявив після матчу Ліги Чемпіонів "Динамо" - "Челсі". Саме тоді кілька десятків молодиків побили темношкірих хлопців. Про дрімучий расистський скандал і чи звільнять після цього функціонера з посади. Репортаж Назара Міліневича.

В професійному футболі інколи краще просто грати, ніж говорити. Або - промовчати, якщо ти - спортивний функціонер. Ця цитата виконавчого директора Національного спортивного комплексу "Олімпійський" буквально за кілька хвилин спричинила скандал світового масштабу.

- Про те,що ви говорите, що вони підходять до сектору, можливо їм окермий сектор створити?

- Хорошая идея, мы наверное прислушаемся к вашему предложению, мы постараемся для них сделать отдельный сектор, чтоб не было расизма.

Так, вам не почулося. Один з головних футбольних чиновників країни в інтервʼю телебаченню пропонує офіційно ввести на стадіоні расову сегрегацію. Ба більше. Він це пропонує, аби виключити прояви расизму. Парадокс? А ось, що підштовхнуло виконавчого директора "Олімпійського" до такого рецепту боротьби з расизмом.

Ці кадри з матчу ліги чемпіонів "Динамо" - "Челсі" першими розповсюдили британські журналісти, чим одразу зацікавили представників УЄФА. Побиття кількох темношкірих студентів викликало міжнародний расистький скандал. Серед очевидців кривавої бійки того вечора був і Михайло, який був ледь не у самому епіцентрі конфлікту, задля власної безпеки хлопець просить не відкривати своє обличчя.

Михайло – свідок:

Вибігло два темношкірих хлопці, одного з них наздогнали десь посередині 19 сектору з криками "white pawer", його почали лупцювати, надалі один намагався втікти далі, проте його наздогнали між 17 і 18 сектором і на рівні тридцятого-сорокового ряду там спричинилась більш масова бійка.

Масова бійка тривала більше десяти хвилин, а ні стюарди на стадіоні, а внутрішня охорона не зробила нічого, аби призупинити конфлікт.

Михайло – свідок:

Вболівальники залишились практично сам на сам. Ситуація явно виходила з-під контролю, і цей конфлікт, коли виходив з-під контролю, його ніхто не зупинив. Можливо, якби втрутились скоріше, другої фази бійки не відбулось б.

В УЄФА за фактом побиття темношкірих хлопців миттєво розпочали розслідування. А керівництво "Олімпійського" у одному з інтервю запевнело, що конфлікт намагались зупинити ще під час матчу.

Володимир Спільниченко – виконавчий директор НСК “Олімпійський”:

Темнокожим ребятам мы предлагали пересесть в центральные сектора, где билеты даже дороже были. Но наши просьбы были проигнорированы.

Заява директора НСК "Олімпійського" викликала бурне обговорення серед користувачів інтернету:

Yura Minchak

отдельный сектор, это не расизм?))))Вы тогда и туалеты им сделайте отдельные)))Спильченко вас по ходу уволят))

djorkaeff

Ну, браслети - це дороге задоволення. Можна просто по периметру сектора розставити білих наглядачів з нагайками і битами.

Игорь Болотин

Умники... Создать отдельный сектор для темнокожих - вот это и будет настоящий расизм. Такое уже было в США - отдельные места для черных. Но американцы от этого ушли, а мы к этому пришли?

Таке дійсно вже було. Півтоліття тому. Там будували окремі школи та райони для темношкірих, в багатьох штатах були заборонені шлюби людей з різним кольором шкіри. Але в Штатах все змінилося і дуже швидко завдяки зусиллям ось цієї людини - Мартіна Лютера Кінга.

Я маю мрію, і ця мрія глибоко вкорінена в американській мрії, щоб усі люди були рівні.

Наразі ми можемо лише здогадуватись, що саме мав на увазі Спільниченко, коли говорив про окремий сектор для темношкірих. Втім, у США чи в Європі подібні заяви - зазвичай - означають довічну ганьбу та звільнення вовчим білетом. Реакція Володимира Спільниченка на свої ж слова змінилась за один день, буквально інший текст, і тепер вже не на камеру, а лише у вигляді коротенкьої інформації на офіційному сайті стадіону. І - жодного вибачення.

Володимир Володимирович категорично засудив ідею створення окремих секторів або будь-якої іншої сегментації окремих груп вболівальників. Також він розповів, що завжди виступав проти побудови додаткових загороджень для вболівальників.

Українські стадіони уже неоднаразово були покарані за дії вболівальників, яких звинувачували у расизмі. Це було і на матчі у Львові, коли грала збірна України та Сан-Марино, і на Олімпійському "Динамо- Генгам." Після цих інцидентів обидва фанатські сектори на стадіонах були порожніми.

Расистький скандал в Україні був напередодні Євро 2012 року. Тоді колишній гравець збірної Англії - Сол Кемпбелл - у розмові з англійськими журналістами заявив про расистську проблему в країнах господарів євро чемпіонату.

Сол Кемпбелл - екс гравець збірної Англії:

Я думаю, УЄФА помилився, коли довірив проведення Євро- 2012 Україні та Польщі. Якщо вони хотіли отримати турнір, повинні були, насамперед, розібратися зі своїми проблемами, зокрема, з расизмом. Моя порада англійським уболівальникам - залишайться вдома, подивіться турнір по телевізору. Навіть не думайте ризикувати, адже це може закінчитись тим, що ви повернетеся звідти в труні.

Попри гучні зяви британських ЗМІ і самого футболіста, Єврочемпіонат в Україні минув без жодних расистських скандалів. Наразі ж УЄФА завтра вживе заходів до київського клубу і до стадіону "Олімпійський".