Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 жовтня 2015, 01:51 Суспільство
Новий рівень протистояння в Єрусалимі
Новий рівень протистояння в Єрусалимі

Буремний Близький Схід. Нові теракти та протистояння між палестинцями та ізраїльцями стають масовими та щоденними. Жертвами нападів уже стали десятки людей з обох боків. Відновити мир на Західному березі річки Йордану закликають світові дипломати й духівництво. Але зупинити насилля поки не вдається.

Неймовірна правда про те, що нині відбувається на Святій Землі. В інтернеті з'явилося безпрецедентне відео. Мама 1-річного хлопчика Мухаммеда, якого поранили під час вуличних атак, ладна віддати свого сина на смерть і перетворити на терориста. Жінка без вагань повідомляє страшну правду - будь-якої миті в Єрусалимі може пролитися кров і поступок більше не буде.  

- Иерусалим - это предмет спора. Он принадлежит нам, а не вам. Мы все, мы не боимся смерти. От младенца, который даже младше Мухаммеда, до самых старых. Мы все пожертвуем собой ради Иерусалима. Никто из нас, даже дети, не боимся смерти.

- Когда Мухаммед вырастет, ты захочешь, чтобы он стал шахидом?

- Если это ради Иерусалима, без проблем.

Бійки, маски на обличчях, підпали й заколоти, а по інший бік - люди зі зброєю. На Святій Землі міста Вифлеєм, Назарет на рівні з курортними Тель-Авівом та Єрусалимом залиті кров'ю через нову хвилю протистояння між арабами й ізраїльтянами. Теракти на автобусних зупинках, розстріли на вулицях, а найстрашніше - ножі. Ось погляньте, як реагують звичайні, здавалося б, підлітки на перевірку документів правоохоронцями.

За останній місяць жертвами таких нападів стали восьмеро ізраїльтян. Армія у відповідь вбила до сорока радикально налаштованих палестинців.

В 90-х, 2000-х - люди на окупованих Ізраїлем палестинських землях і ізраїльтяни вже ділили територію. Одні намагалися вирватися з-під гніту, інші - не допустити цього. Торік влітку 51-денна війна набула нових загрозливих рис. Сторони почали обмінюватися авіаударами. Звуки сирен і неймовірні за масштабами руйнування. Жертвами кількох місяців жорстокого протистояння стали більше двох тисяч людей. Але врешті вдалося покласти край цьому й примирити опонентів. 

Зараз конфлікт ще більше непередбачуваний - немов персональний. Окремі особи здійснюють криваві атаки - на зупинках громадського транспорту, в міських автобусах. Загроза може чатувати будь-де.

- Як жити, коли боїшся виходити з дому, йти у колеж, на роботу чи за покупками в супермаркет?

- Я мало не загинув. Ось тут на моїх очах вбили шістьох людей.

Переважно атакують з ножами у руках. Аналітики кажуть - екстремісти віднедавна не бояться зазирати ворогові в очі, й цим протиборство різниться від попередніх ескалацій. Наступною жертвою вуличних хуліганів може стати будь-хто. Як захиститися? Через щоденні трагедії на вулицях міст ізраїльтяни панікують і масово йдуть вчитися на курси з самооборони та запасаються зброєю. Кажуть: конфлікт вийшов далеко за межі Єрусалима і Храмової гори.

Ноа Лаві, мешканка м. Тель-Авіва:

- Раніше тут займалося десятеро-дванадцятеро людей. Нині - вчетверо більше. Це дозволяє людям почуватися безпечніше.

Їфтах Бен Єхуда, менеджер крамниці зброї:

- Щодня до нас приходить не меньше сотні бажаючих придбати зброю, отримати чи відновити дозвіл на володіння зброєю.

Сторони давнього конфлікту мусять порозумітися, відновити статус-кво й припинити кровопролитне протиборство. Про третю інтифаду поки не йдеться, але новий виток протистояння - загроза для безпеки в близькосхідному регіоні - каже Пан Гі Мун.

Пан Гі Мун, Генеральний секретар ООН:

- Я вдячний за те, що ви, пане прем'єр-міністр, і члени вашого уряду хочете зберегти статус-кво довкола Храмової гори, і я усіляко намагатимуся зі свого боку допомогти владнати все, щоб і далі Ізраїль, Йорданія дотримувалися колись даних зобов'язань.

Поки обидві сторони роблять гучні заяви, покладають відповідальність за провокації і підбурення до насильства одна на одну, на вулицях міст не стає спокійніше.

Бенджамін Нетаньяху, прем'єр-міністр Ізраїлю:

- Ізраїль не посягає на будь-які святині, це стосується й мечеті Аль-Акса. Президент Махмуд Абас бреше й марно звинувачує нас. Він долучився до ІДІЛ і ХАМАСу, а ми зберігаємо статус-кво.

З Махмудом Аббасом діалог провела глава Литви Даля Грибаускайте, і дипломатичні спроби, мабуть, не останні.

Махмуд Аббас, голова Палестинської автономії:

- Наш народ зазнає утисків і домагається справедливості. Інакше чинити просто не можна.

Чи поступиться Бенджамін Нетаньяху або Махмуд Аббас, і чи зважать на заклики до мирного врегулювання кривавих сутичок, чи анклав і далі буде розділений? Відповіді на ці непрості запитання намагаються знайти дипломати, духовенство й політики. Ізраїльтяни ж і араби продовжують скуповувати зброю і тренуватися захищатися себе самі.