Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 жовтня 2015, 22:44 Суспільство
Новий виток міграційної кризи
Новий виток міграційної кризи

Ночувати в багнюці, просто неба й під заливним дощем. На Балканах перекривають кордони й намагаються стримати потік мігрантів до Західної Європи. У Швеції тим часом палять табори для біженців, а в Німеччині вимагають депортувати переселенців.

Босоніж, загорнуті в ковдри, наскрізь мокрі, застужені й з дітьми на руках, а в рюкзаку лише найпотрібніше. Тисячі мігрантів з Африки й Близького Сходу продовжують штурмувати Балкани. З Сербії люди намагаються пробратися до Словенії, Хорватії, щоб потім потрапити в Австрію й Німеччину.

Ніклас Стоерап, координатор УВКБ ООН у справах біженців:

- Угорщина перекрила кордон з Хорватією, і основний наступ пішов сюди. Люди стоять у чергах, Любляна й Загреб запровадили обмеження на пропуск людей, а отже - замкнуте коло.

Зневірені, втомлені утікачі по кілька діб стоять у чергах, щоб доїхати до розподільчих центрів. Люди б'ються за елементарні речі - теплий одяг, шкарпетки, дощовики. Головна вимога й потреба - просто зігрітися й відпочити. 

- ООН чи будь-хто, допоможіть нам. Діти й жінки мерзнуть, усім холодно, на всіх бракує ковдр.

На контрольно-перепускному пункті Беркасово в Сербії потік біженців стримують полісмени та митники. На Балканах нині скупчилися до 10 тисяч нелегалів. І Хорватія відкрила кордони, потік не припиняється.

На півночі Європи - ситуація теж неспокійна. До Скандинавії від початку року прибули в пошуках притулку 86 тисяч біженців. Кількість рекордна, й чимало шведів вживають радикальних заходів. Напередодні знову горів хостел для мігрантів. Поліція розглядає версію підпалу. Це вже четверте займання за останній тиждень.

Депортувати мігрантів, переглянути Шенгенську угоду й закрити кордони вимагали учасники протестної ходи в Дрездені. Тисячі людей - супротивники і прибічники так званої організації Pegida - вийшли на вулиці міста, щоб змусити німецький уряд переглянути тактику. Політичний рух виступає проти ісламізації Заходу. Останнім часом паралельно з акціями Pegida в німецьких містах відбуваються мітинги на підтримку мігрантів. 

Юрген Касек, активіст:

- Вже рік суспільство розділене, ситуація нестабільна. У Німеччині не повинно бути такого розподілу. Як на мене, нині пріоритетно не бути ворожими до людей і залишатися гуманними.

Міграційна проблема - нагальна для всього світу. В ООН закликають уряди всіх країн, які опинилися в осередку нашестя біженців, спільно шукати методи владнання кризи.

Пан Гі Мун, Генеральний секретар ООН:

- Ці люди беззахисні, безпорадні. На жаль, вони не в змозі самі впоратися з умовами, в яких опинилися. Звісно, для урядів багатьох держав влаштувати їх, розселити й нагодувати - непросто. Це потребує економічних, соціальних, політичних змін. Втім, я вдячний тим, хто робить кроки назустріч, чиї серця не черстві, і хто дбає про таких переселенців.

Від початку 2015 кордони ЄС перетнули півмільйона нелегалів. Кривавий маршрут, який розпочинається з Середземного моря, став смертельним для тисяч родин. Біженці прагнуть прорватися через Туреччину, Грецію, Македонію далі на Захід - до Німеччини, Австрії, Швеції, хтось має там родичів, хтось розраховує на допомогу мусульманських громад. Але переважна більшість мігрантів мандрує навіть без документів. Тож шансів офіційно отримати роботу і жити гідно - про що мріють переселенці - небагато.