Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 жовтня 2015, 14:25 Суспільство
Сухий закон, а далі - публічні страти? Москва хоче наслідувати приклад Саудівської Аравії
Сухий закон, а далі - публічні страти? Москва хоче наслідувати приклад Саудівської Аравії

Щоп'ятниці - сухий закон. У столиці Росії хочуть на законодавчому рівні заборонити випивати наприкінці тижня. Депутати певні - в понеділок найбільш непрацездатними стають саме робітники, які з п'ятниці починають святкувати вихідні, а отже, продаж спиртного варто обмежити. Як скоро в московських крамницях припинять продавати міцні напої? А ще - про неймовірну історію британця, якого в Саудівській Аравії засудили до 350 ударів батогом за пляшку домашнього вина.

Пиво, вино й горілка - під табу. Невдовзі придбати алкоголь у столиці Росії буде неможливо. Московські депутати хочуть заборонити продавати міцні вироби. Тверезим днем має стати п'ятниця. Мовляв, пиячити і зловживати градусом люди починають, переважно святкуючи кінець робочого тижня. Офіційно законодавці поки не повідомляють, коли чекати новації. Але чутки про сухий закон ходять не лише в Москві. У Санкт-Петербурзі міськрада теж планує запровадити табу на градус. Щоправда, в північній столиці вважають, що тверезим днем тижня має стати середа. 

Тим часом алкоголь спричинив дипломатичний скандал між Великою Британією і Саудівською Аравією. В Ер-Ріяді через домашнє вино хотіли привселюдно відшмагати батогом 74-річного британця. Йому загрожувало 350 ударів. Спиртне в автомобілі Карла Ендрі знайшли торік. Іноземця посадовили за грати. А потім додали ще два місяці арешту.

Кірстен Пайро, донька підозрюваного:

- Я не уявляю, як він тримається. Тато тричі лікувався від онкології, астматик, та й вік дається взнаки. Це щоденні тортури.

Родина британця разом з політиками на дипломатичному рівні почали рятувати в'язня від батогів. Консервативна Саудівська Аравія - одна з ісламських країн, де алкоголь категорично заборонений. Втім, зі слів адвокатів, їхній підзахисний відбув покарання. Тому Ендрі зобов'язані були відпустити ще в серпні.

Х'ю Ендрі, син підозрюваного:

- Робота політиків - переконливо говорити, втім, я, моя родина і батько - всі хочуть не слів, а конкретного результату. Щоб він вийшов на волю й повернувся додому.

Британський уряд - давній союзник Саудівської Аравії. Та з огляду на скандал Лондон розірвав контракт із мусульманською країною на 9 мільйонів доларів. Після такого радикального кроку Девіда Кемерона справу начебто вирішили і привселюдні тортури скасували. Хоча коли Ендрі повернеться на Батьківщину - досі невідомо.

Шмагання, страти та публічний самосуд - для європейців і західного світу дике, а для Саудівської Аравії - звичне явище. За останній рік під час таких мученицьких процедур там вбили 135 людей. Наркоманія, чаклунство, гомосексуалізм, подружні зради та неналежні вислови в мережі. Аравійці карають за найменшу провину. На початку року тисячу ударів батогом завдали місцевому блогерові - Раїфові Бадаві. Правозахисники багатьох країн вимагали скасувати вирок. Втім, підсудного ще й посадовили за грати на 10 років.

Але й це не межа дикунства. Не просто фізично покарати, а криваво стратити - відрізати голову, а потім ще здерти шкіру - хочуть з 20-річного юнака Алі Мухаммеда Бакіра Аль-Німра. Йому закидають участь в антиурядовій демонстрації ще 2012-го. Правозахисні організації світу вкотре закликають Саудівську Аравію одуматися і відмовитися від середньовічних методів. Та досі всі аргументи розбивалися об категоричне "ні". Мовляв, втручатися у внутрішні справи королівства не варто. А мати засудженого благає врятувати сина. Вона зважилася на відверту розмову з журналістами.

- Він не пролив ні краплі крові, нічого не вкрав, це огидні і страшні методи. Чому прокурори не зглянуться на нього? Чому вони не милосерді? Востаннє, коли я бачила його, не впізнала. У сина вибиті зуби, рани на обличчі, його б'ють за гратами.

Жінка просить світову спільноту, передусім, Барака Обаму, звернутися до короля Саудівської Аравії й попросити про помилування Алі. Адже кожна хвилина може стати для її дитини останньою.