Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 жовтня 2015, 11:57 Суспільство
У горах сміття по всій Україні повинні не тільки чиновники, а й самі українці
У горах сміття по всій Україні повинні не тільки чиновники, а й самі українці

Сміттєва загроза для українців. За інформацією екологів, 94 відсотки тереторії України є екологічно забрудненою, такий показник перевищує європейські норми в кілька разів. Від цього страждає просте населення: онкозахворювання, проблеми з серцем - все це наслідки простого недбальства при утилізації відходів та бездіяльність чиновників. Чому Україна тоне у смітті?

Україна тоне у сміттєвих відходах. Лише уявіть собі - сто шістдесят тисяч гектарів території держави є суцільним звалищем. Щороку кожен українець викидає триста кілограмів побутового сміття, більшу частину якого ніяк не переробляють.

Світлана Берзина, президент організації "Жива планета":

- В Украине все, что связано с окружающей средой, может быть оценено как критическое состояние. 

Поки екологи б'ють на сполох, українці задихаються під тонами бруду. Це звалище в селі Бородянці, що під Києвом. Його площа - тринадцять гектарів, які забиті сміттям по зав'язку.

Назар Міліневич, кореспондент:

- Поліетилен, пластик та скло - ці матеріали можуть розкладатись десятки років, якщо їх не переробляти, і неабияк зашкодити навколишньому середовищу. 

Полігон поблизу села працює ще з вісімдесятих. За тридцять років його територія збільшилась учетверо. Утім, чиновники на це заплющують очі, а місцеві мешканці щодня дихають отрутою від сотень тон сміття, що розкладається. Люди скаржаться, що стали більше хворіти, а в колодязях будинків немає нормальної води. 

Микола Романченко, мешканець с. Новозалісся: 

- Тут каждий третій чоловік онко, щитовидка. Особенно, як жарко - ні вікон відкрити не можна. Щурів в нас хватає, дуже багато є щурів.

За даними європейських екологічних організації - Україна є одним із лідерів по забрудненню навколишнього середовища. Вміст токсичних відходів на девяноста чотирьох  відсотках території  країни зашкалює. А саме - побутові відходи людей, робота промислових обєктів та загазованість повітря від вихлопів машин. Хто винен у такій страшній ситуації? Відповідь парадоксальна - зокрема й самі мешканці забруднених міст і сіл. Саме вони й перетворюють вулиці, якими ходять щодня, на смітники.

Маріанна Бойко прагне змінити свідомість людей своїм прикладом. Так, жінка відмовилася від поліетеленових пакетів і знайшла свій альтернативний варіант.

Маріанна Бойко, киянка:

- Ну зрозуміло, коли ми відмовляємось від упаковки, то потрібно кудись ці продукти класти, ми ж не можемо з такими долоньками прийти і сказати: мені, будь ласочка, сюди рису або гречки. То я змінила спосіб купівлі продуктів. Якщо я несу м'ясо, то я несу з собою спеціальний контейнер. Що необхідно - це якісь мішечки для круп для цукру, це коробочки для м'яса, а це велика сумка, куди все можна покласти.

Крім морального задоволення, ще й зиск - відколи жінка відмовилася від пакетів, почала заощаджувати гроші.

Маріанна Бойко, киянка:

- Коли я веду такий спосіб життя - без поліетиленових пакетів, моя сім'я в місяць десь заощаджує десь триста гривень, і це тільки при тому, як ми купуємо.

Для зручності утилізації відходів інший ентузіаст, киянин Євген Довбуш, створив мапу приймання непотребу. Відтепер кожен можне дізнатися, куди можна викинути сміття, за кілька секунд.

Євген Довбуш, киянин:

- Ця карта містить різні види відходів і має досить багато пунктів. Ми зробили так різні види відходів, вони позначені різними іконками, наприклад, батарейки, пляшки, електронні відходи. І все це візуально якби легко зрозуміти.

Та поки що такі ентузіасти - краплина в морі. Справді масштабний підхід до сміттєвого питання демонструють у Швеції. Там 99 відсотків відходів переробляють. Навіть ті відходи, які неможливо утилізувати, їх спалюють і отримують іншу готову сировину. Зокрема, це близько 330 тисяч тон твердого палива, завдяки чому 90% будинків забезпечуються електроенергією і теплом. Навіть попіл, що залишається, теж відправляють на переробку: з нього одержують гравій для дорожнього будівництва.

В Україні до таких технологій поки ще неймовірно далеко, адже навіть сміттєпереробних заводів європейського зразка в нас мізерна кількість. Та й чи допоможуть технології країні, де головна проблема забрудненості - це бездіяльність чиновників і байдужість мешканців.