Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 жовтня 2015, 22:33 Суспільство
В середмісті Одеси новобудова загрожує існуванню мешканців старих будинків
В середмісті Одеси новобудова загрожує існуванню мешканців старих будинків

Їх виживають із квартир! В Одесі напередодні холодів залишився без опалення 20-квартирний будинок у центрі міста. Упритул до нього звели висотку, через яку довелося зупинити автономну котельню. Забудовник два роки поспіль обіцяв розв'язати проблему, але обіцянками і обмежився. Мешканці ж побоюються: щоб забезпечити елітну високоповерхівку прибудинковою територією, їх просто спалять.

Ця п'ятиповерхівка  біля театру Музичної комедії була споруджена ще в шістдесятих і завжди мала автономне опалення. За котельнею в підвалі  мешканці пильно стежили, тож у квартирах було тепло. Проблеми почалися, коли впритул до будинку почали зводити висотку. Люди з жахом дивилися, як виростає нова багатоповерхівка, що не лише затуляє сонце, а й заважає нормальному циркулюванні повітря навколо їхнього будинку. Через брак тяги газ накопичувався в старенькій котельні, яка внаслідок цього могла вибухнути будь-якої миті.

Сергій, одесит:

- Застройщик понимал, что мы попадаем в зону ветрового заслона, котел работать не будет, горячей воды у нас не будет и вентиляции, соответственно.

За весну й літо звели 16 поверхів висотки. Аби не допустити вибуху котельні через брак повітря, комунальники просто заблокували її, і люди залишилися без опалення. Ольга Ітуєва демонструє, як гріються мешканці: поки не дуже холодно -  вмикають газову плиту.

- Вот, видите - пар идет. И нам становится тепло.

Ольга розповідає: днями замість забудовника з'явилися робітники Одеської ТЕЦ. Повідомили: під'єднуватимуть будинок до центрального опалення. Люди знову запанікували, адже для них це може скінчитися гарячим потопом.

Ольга Ітуєва, одеситка:

- Она рассчитана на 20 квартир, поэтому давление всего 2 атмосферы, и естественно, таковы были трубы. Которые вместе с домом постарели. И мы очень боимся, как только нас подключат к ТЭЦ, где давление 7 атмосфер, то наши трубы просто не выдержат. Случаев, когда заливает кипятком - предостаточно.

Мешканці будинку звернулися до головного інженера Комунального підприємства Теплопостачання Одеса. Та той про альтернативу центральному опаленню навіть говорити на захотів. Сказав: під'єднають до міської системи, встановивши редуктор, який ніби має регулювати тиск.

Сергій, одесит:

- Он сказал: я уже все подписал. Застройщик нам еще как-то говорит, что мы вас подключим к двухконтурным котлам, когда-то. А я его спрашиваю: так когда ж котлы будут подключены? А никто вас к колам не собирается подключать. Мы вас подключаем навсегда.

Натомість представник забудовника все ще обіцяє: поставлять людям котли. А в тому, що вони досі не стоять… винні мешканці самі.

Ярослав Трубай, представник компанії-забудовника:

- У нас никогда никаких конфликтов с жильцами нет, не будет и не было. В связи с тем, что получать документы не мы должны, а жильцы, потому что они собственники квартир. Они нам не могут их предоставить, в свою очередь и мы не можем выполнить работы непосредственно у них.

Будівництво цієї висотки в історичному центрі міста чи не з самого початку супроводжував шлейф скандалів. Чиновники запевняють, що будинок зводять із порушенням закону.  У травні забудовник отримав припис зупинити роботи, та з того часу звели більше 10 поверхів.

Володимир Мещеряков, керівник управління охорони об'єктів культурної спадщини Одеської облдержадміністрації:

- Государственная инспекция архитектурно-строительного контроля дала свое разрешение, как будто это все строится в поле. Они делают вид, что не понимают, что это - не поле, а центральный исторический ареал, буферная зона будущего объекта ЮНЕСКО. Тут есть четкие жесткие требования.

Поки забудовник судиться з Міністерством культури, мешканці старого будинку готуються знайомитися з новими сусідами.

- Вот, смотрите. Мы можем теперь здороваться за руку с новыми соседями.

Марія Тарасова, кореспондент:

- Від вікон кількох квартир новобудови до глухої стіни старого будинку близько метра. Тож люди роблять логічний висновок: за рік, коли здаватимуть висотку, їхньої п'ятиповерхівки тут просто не буде.

Бояться, що їх знесуть, і мешканці двору, що з іншого боку скандальної шістнадцятиповерхівки. Кажуть, сюди взагалі почали ходити потенційні покупці нових квартир, яких ніби запевнили: тут буде їхня прибудинкова територія.

Наталя Блажко, одеситка:

- На стройку их не пустили, потому что не могут показать, что там нет никакой придомовой территории. И в результате они попали к нам, пришли и спрашивают: мы пришли посмотреть, куда у нас выходят окна. Им пообещали, что окна выходят во двор. Кроме нашого двора, рядом дворов нет!

Тож люди кожного дня чекають на нові проблеми і бояться, аби їх не переселили примусово.

- Как обычно, везде начинаются проблемы, сразу начинается: то ли потопы, то ли пожары. Да, мы боимся, это у нас в городе такая практика.

- Вы боитесь, что вас спалят?

- Конечно, конечно!

Та попри страхи, мешканці обіцяють стояти за свої квартири до останнього.