Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 жовтня 2015, 13:18 Суспільство
У столичній Дарниці гине останнє чисте озеро
У столичній Дарниці гине останнє чисте озеро

У столиці гине озеро Сонячне - єдина більш-менш чиста водойма, що залишилася в мешканців Дарницького району. Її вбивають сміття, ресторани на набережній, а також бездіяльність київських чиновників! Навколо озера облаштували міні-набережну, за якою чомусь припинили доглядати комунальники. Громадські активісти занепокоєні - водойму хочуть знищити зовсім!

Олена Ткаченко, кореспондентка: 

- Озеро Солнечное у Дарницькому районі столиці - чи не єдина водойма із майже ручними качками на чимало новобудов.

А  також будинків вже із поважним віком. Ось тільки наявність птахів на воді не означає, що вона чиста. Місцеві мешканці тут вже давно не купаються. Озеро міліє й зеленіє з року в рік дедалі більше. А цьогоріч з'явилася навіть ось така неприродньо блакитного кольору пляма! Шоковані мешканці гадали - або хтось синьку розлив, або влаштовували вночі  велике прання. Тим часом старожили пам'ятають, що колись озеро було абсолютно чисте, прозоре й глибоке. Тут били джерела, а глибина сягала 18 метрів. У висоту - це як шестиповерховий будинок.

Микола Володимирович, киянин: 

- Сейчас вот даже лед сходит, вода должна быть - слеза, мы подходили, за 4 метра видели - окуньки полосатые стоят на берегу, сейчас лед сошел - казалось бы, ни цветения, ничего нет - болото! И плавают вот такие, типа какашек каких-то, честное слово!

Люди підозрюють, що ресторани, які окупували берег, скидають сюди свої відходи. В кав'ярнях це категорично заперечують - і навіть показують каналізацію.

Олександр Скрипач, директор ресторану:

- В озеро никто не сбрасывает, уже приходила не одна проверка, вся документация, все есть, ну кто в озеро сбрасывает!

Що ж відбувається з водоймою? Екологи пояснюють, що в воді гниють органічні речовини, а також гори побутового сміття.

Олег Арсеєнко, еколог:

- Ну страшне - все, що хочете, все, що могли за 20 років наскидати туди - наскидали. Немає знизу нічого, рівень знижується, біота умирає, і воно перетворюється замість нормального водного об'єкту на болото.

Люди куди тільки не писали, щоб почистили озеро! Але це вочевидь нікому не потрібно. А можливо, навіть й не вигідно. Таке підозрюють активісти. Вони показують нам спалені дерева неподалік води і впевнені - це хтось розчищає берег! А тут набережну припинили обслуговувати взагалі, і результати цього видно вже зараз - ось-ось обвалиться ця доріжка, по якій щодня ходять сотні людей. Якщо зазирнути під покриття, видно - там майже немає ґрунту. Годі навіть уявити наслідки обвалу!

Алла Цудикова, киянка:

- Думаю, что на пару лет хватит этой дорожки, но ручаться сложно.

Ситуація катастрофічна, і це при тому, що існує міська програма і на облаштування озера постійно виділяють гроші. Невдовзі ця територія може отримати статус скверу, принаймні за це проголосували на екологічний комісії Київради. Та чи доживе Сонячне до цього, чи його чекає доля інших озер у цьому районі столиці? Адже лише за останні роки засипали Гарячку, Прирву та Жандарку, тепер замість них - дороги, заправки й будинки.