Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 жовтня 2015, 12:37 Суспільство
У Луцьку депутат вимагає перевдягнути гробарів у фраки
У Луцьку депутат вимагає перевдягнути гробарів у фраки

Тверезими та чистими хочуть бачити луцькі депутати копачів могил на місцевих кладовищах. Мовляв, ті своїм неохайним виглядом завдають похоронній процесії непоправної шкоди. Обранці навіть зареєстрували офіційний запит до спец-комбінату. Самі ж землекопи доброзичливо радять обранцям спробувати попрацювати на кладовищі самім, щоби зрозуміти всю цвинтарну естетику до кінця. То якою має бути зовнішність землекопа на цвинтарі і чому депутатська ініціатива зазнає краху?

Віднедавна центр уваги луцьких чиновників - міське кладовИще. Усіх їх турбує філософське питання космічної ваги - у що вдягаються міські копачі могил. Адже депутати неабияк переймаються естетикою і розповідають, що їхніх виборців до глибини душі шокує неохайність цвинтарних працівників.  

Ніна Гупало, мешканка міста Луцьк:

- Така картина: труна гарно оформлена, а тут приходять такі як-то ніби з другої планети люди і той обряд продовжують. А вони в нас, як бомжі.

З глибини двох метрів, де незабаром опиниться покійник, тяжко вилазить землекопач Юрій. Неголений, штани в землі. Саме такий його вигляд не дає спокою очільникам міста. В уяві чиновників копач могил на кладовищі - це щось на кшталт волоцюги і вигляд у нього відповідний: куфайка та шапка-вушанка, неголений, нечесаний, з вічним перегаром. А ось таким він має бути в ідеалі - білосніжна сорочка, бажано фрак, на крайній випадок костюм з краваткою, на голові - циліндр. Щоправда, фантазії депутатів розбиває справжній вигляд могилокопачів. Вони в зелених комбінезонах, такого ж кольору куртках і кепках. 

Юрій, землекоп:

- Ну як неохайні? Чому? Охайні! Деколи може бути таке, що й вимажемся, то ж з землею робота.

Василь, землекоп:

- У нас обидві одинакові форми, і ця, і поденка - однакові.

- І скільки років ви вже маєте її?

- Я тут тільки другий рік працюю, то в мене постоянно вона.

- А як ви міняєте її?

- Ну як замазалась, одягнув чисту, а грязну на стірку.

Поки що про це не знає луцький обранець Аскольд Пекарський. Нині звернення депутата-естета щодо охайного вигляду копачів могил зареєстроване в міській раді Луцька.

Аскольд Пекарський, депутат Луцької міської ради:

- Відповідно буде доручення і звернення депутатів, і має бути мені відповідь, що зобов'язали керівника привести в охайний вигляд, що на протязі всього робочого дня вони мають бути, щоб не було відмовки, що ось вони працювали, вимазались і тепер цілий день будуть брудні ходити.

Василь Цетнар, керівник Луцького спецкомбінату, який обслуговує кладовище, у відповідь на дивну ініціативу лише розводить руками. 

Василь Цетнар, директор Луцького спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування:

- Мої працівники мають форму одягу, і в них була форма одягу, але в охайному вигляді вони постійно не можуть бути, тому що є всякі погодні умови. І коли, наприклад, дощ і грязь, а вони копають і в дощ, і в сніг, і в грязь, і коли вкопав яму і вилізеш з ями, то ти все одно в охайному вигляді не будеш. Я тоже не можу зрозуміти ініціативу, як можна з ями, коли копаєш яму, вийти охайним з ями?

За день вони копають до десятка могил. Як мороз - ломами, за гарного ясного дня досить лопати. У дощову погоду, кажуть, тільки й дивись, щоб самому не втрапити до ями з покійником. 

Олександр, землекоп:

- Можна йти з труною, зачепитися, впасти, побитися, тож камінь кругом. Або як опускаєш, десь похитнувся, то можеш разом із труною впасти.

Чи зміниться хоч щось після депутатської ініціативи? Страждатиме депутатський смак і далі, або ж у копачів будуть охайні двобортні мундири, аксельбанти та інкрустована слонячою кісткою лопата - поки що невідомо. Самі ж землекопи доброзичливо радять обранцям спробувати попрацювати на кладовищі самим, щоб зрозуміти всю цвинтарну естетику до кінця.