Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 жовтня 2015, 23:41 Суспільство
Уродженка України стала Нобелівським лауреатом з літератури
Уродженка України стала Нобелівським лауреатом з літератури

Письменниця родом з України стала лауреатом Нобелівської премії з літератури. Світлана Алексієвич змогла підкорити суворе журі і обійти конкурентів. Раніше таке приголомшливе досягнення вдавалося небагатьом вихідцям з Радянського Союзу. Про талант жінки, що народилася у сім'ї сільських вчителів на Івано-Франківщині, і яку нині визнав комітет Нобеля - далі.

Бунін, Пастернак, Шолохов, Солженіцин, Бродський і ось нині - Світлана Алексієвич. Її одноголосно обрали фавориткою за творчість, що виходить за рамки сучасної літератури й журналістики. Письменниця родом з Івано-Франківщини стала лауреатом цьогорічної Нобелівської премії з літератури. Основним її конкурентом був японець Харукі Муракамі.

- Цьогорічний приз з літератури дістається Світлані Алексієвич, її творчість - монумент стражданням і мужності сьогодення.

Вона народилася у повоєнному 1948-му, у родині сільських вчителів. Батько - білорус, мати - українка. Школу Світлана закінчила в Гомельській області, потім факультет журналістики. У неї формується власний унікальний стиль написання. Першу книгу "У війни жіноче обличчя" Алексієвич видала в 1983-му році. Хроніки життя під час Другої світової, Чорнобиль, бойові дії в Афганістані. Світлана Олександрівна навчилася писати про все це легко і віртуозно - від імені звичайних людей, крізь призму їхніх спогадів і почуттів.

Карстен Кредель, видавець:

- Якщо хтось хоче збагнути, яким був Радянський союз, імперія, якої більше не існує, але залишилися живі свідки тих реалій, які нині Росія, Україна, Білорусь - сторінки книжок Алексієвич дадуть вичерпні відповіді на всі питання.

Нобелівці кажуть - її стиль написання нагадує музику. Твори такі ж довершені, як шедеври композиторів. Сама ж авторка - сором'язлива і самокритична.

Світлана Алексієвич, письменниця, лауреат Нобелівської премії:

- Я, во-первых, люблю книгу, держать в руке книгу. Во-вторых, я пишу от руки, то есть я антикварный такой писатель. Я думаю, сегодня какое-то другое время и другие темы. Такой мощной когорты, как было раньше, я не слышу. Я не в обиду сказать нашим писателям. Может быть, сейчас такое промежуточное время.

В 2013-му Світлана Олександрівна уже номінувалася на Нобеля, але її обійшла канадська письменниця Еліс Монро. Нині Алексієвич пише книги і сценарії до документальних фільмів. Талановита письменниця, а тепер і нобелівський лауреат, призом не хизується. За іронією долі, ту, талант якої визнав світ, на Батьківщині визнавати не квапляться.

Карстен Кредель, видавець:

- Прикро, але на Батьківщині в Білорусі її не публікують, там мовчать. Як на мене - про неї мають дізнатися якомога більше людей, її талант не розкритий до кінця. У мене, наприклад, є знайомі у Франції, які залюбки читають Алексієвич, і ми неодмінно тиражуватимемо книжки і в інших країнах.

Приз за перемогу - 8 мільйонів крон, це майже мільйон доларів - Алексієвич вручать 10 грудня, традиційно в Стокгольмі.