Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 жовтня 2015, 19:30 Суспільство
Депутати хочуть легалізувати проституцію
Депутати хочуть легалізувати проституцію

Україна може стати новою столицею секс-туризму на рівні з Нідерландами. Ні це не жарт, а новий законопроект українських депутатів. Він пропонує легалізувати проституцію, прирівнявши її до інших видів підприємницької діяльності. Держава ж, згідно з цим документом, повинна буде сприяти розвитку будинків розпусти та робити все для підвищення іміджу цієї скандальної професії. Більше розповість - Ірина Винокурова.

Стриптиз-бар у центрі Києва. Для звичайних клієнтів тут були танці, для обраних - секс за гроші. 7 тисяч гривень клієнти формально платили за дороге вино, навіть отримували чек. Нині за такий бізнес вигадливим організаторам загрожує до 7 років в'язниці, дівчатами - штраф. Втім, у недалекому майбутньому і борделям, і повіям може й не доведеться переживати такі шпигунські пристрасті. У парламенті з'явився скандальний законопроект про легалізацію проституції. Уже перші його статті вражають непідготовлену свідомість, адже документ не лише має дозволити торгівлю тілом, а й усіляко сприяти розвитку цього бізнесу.

Cтаття 7. Соціальні гарантії повій

1. Держава сприяє розвитку секс-закладів, вживає заходів підвищення іміджу праці повій, сприяє діяльності професійних спілок та громадських організацій у сфері проституції, діяльності секс-закладів.

Тяжко працюватимуть нічні метелики в спеціально облаштованих секс-закладах. Із законопроекту незрозуміло, де вони будуть розташовані, втім де не можна їх облаштовувати -  вже відомо. Тож ті, хто хотів би створити борделі в органах державної влади, лікарнях, школах, дитсадках, музеях, театрах, церквах та кіосках мають пам'ятати - робити цього не варто. Автор усіх цих оригінальних ідей - народний депутат Андрій Немировський. Тиждень ми намагалися зв'язатися з ним, втім обранець спілкуватися відмовився, хоча активно обговорює тему проституції в соцмережах.

Обома руками "за" легалізацію і самі повії, кажуть соціологи.

Марина Худик, фахівець Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка:

- Если легализовать проституцию, тем самым можно убрать этот момент. Элемент насилия по отношению к этим женщинам есть определенный, так называемый внутренний налог - налог на эту деятельность, либо со сторонний - той же милиции, которая покрывает все это дело, знает об этом и получает какие-то деньги нелегально.

А ось президент Асоціації сексологів Ігор Горпинченко таким законопроектом шокований. Він категорично проти такої легалізації проституції. Адже впевнений, цей законопроект радше не легалізує, а популяризує торгівлю тілом.

Ігор Горпинченко, генеральний директор Українського інституту сексології та андрології:

- Проституция - это так же как алкоголизм, торговля наркотиками, оружием, это социальное зло. И государство не имеет морального права это социальное зло поддерживать.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Як українці ставляться до ідеї легалізації проституції нараз достеменно не відомо. адже жодні  дослідження в останні роки на цю тему не проводились. Втім більшість нами опитаних жінок категорично проти аби торгівля тілом стала легальною професією.

Дарина, киянка:

- Зачем такое нужно на самом деле? Если сейчас много проституток когда это нелегализировано, то когда будет все законно, то я думаю, их станет еще больше. Я не понимаю этого закона.

Чоловіки ж до ідеї легалізації проституції ставляться переважно схвально.

Іноземці також не бачать нічого поганого в легалізації проституції. Приміром, так вважає Роб - турист зі США.

Роб, турист зі США:

- В будь-якому разі, люди це роблять. І якщо це буде безпечно і як у нас у Неваді, і якщо це легалізують, то це буде давати дохід державі.

Натомість його друг Олександр, що також живе у Сполучених штатах, категорично проти. 

Олександр, турист зі США:

- Очень против этого, здесь и так очень много секс-туристов, которые приезжают в связи с ценами в гривне, то, что сильно упала, культурная хорошая страна, много интересных людей, делать это не надо.

Чи готова Україна до легалізації проституції? Це запитання так і залишається відкритим. Хоча більшість експертів радять вирішувати його поступово, наприклад,  зняти для початку адміністративну відповідальність за торгівлю власним тілом.