Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 вересня 2015, 19:25 Суспільство
На Мальдивах підірвали яхту президента країни
На Мальдивах підірвали яхту президента країни

Полювання на президента. На Мальдивах підірвали яхту керівника держави. Абдулла Ямін, перша леді, речник і охоронець президентської родини - в лікарні. Розслідують гучний замах окрім місцевих - детективи зі США та Австралії. Мальдиви попросили про допомогу міжнародних колег. Хто й чому хотів убити президента? Версії збирала Ірина Борсук.

На цих кадрах яхта президента швартується біля причалу. Раптом - вибух, крики про допомогу і паніка довкола. Шпальти світових ЗМІ миттю облетіла сенсаційна новина - на лідера Мальдівської республіки Абдуллу Яміна скоїли замах. Він, дружина - Фатіма, речник і охоронець президентської родини - в лікарні. Їм пощастило вижити просто дивом.  Все сталося у столиці країни - місті Мале. Президент повертався з Саудівської Аравії після Хаджу, з аеропорту до резиденції рухався катером. І саме на його борту спробували вбити керівника держави. 

Абдулла Ямін - фігура скандальна й суперечлива. Два роки тому після перевороту й масового повстання організованого опозицією, він фактично усунув від влади демократа Мухаммеда Нашида. Дійшло до того, що за звинуваченням у тероризмі й зловживанні службовим становищем опонента посадовили за грати на 13 років. Нині звільнення арештанта домагаються найвідоміші адвокати і правозахисники світу.

Амаль Клуні, адвокат, правозахисник:

- Екс-президент Нашид доклав стільки зусиль, щоб вибороти демократію і сам став заручником і політичним в'язнем. На жаль, у цій чудовій мальовничій країні жорстоко нехтують правами людей.

Захищати Нашида взялася навіть дружина голівудського актора Джорджа Клуні - Амаль. Відома правозахисниця колись була адвокатом Джуліана Ассанжа. Нині обіцяє зробити все можливе, щоб на Мальдивах тріумфували справедливість і правосуддя. Нинішній теракт - міг стати помстою чинній владі. А отже, - вибух на яхті могли свідомо скоїти, щоб вбити президента-самовисуванця і його найближче оточення. Офіційно версію не спростовують і не підтверджують ані родичі політика, ані адвокати. Але розглядають і інші припущення, зокрема, про несправність двигуна. Триває слідство в гучній справі. До нього долучилися окрім місцевих детективів - американські й австралійські колеги. Поліція Мальдів попросила допомоги в міжнародних колег. А рай для туристів і молодят - Мальдівська республіка - і далі в центрі уваги світових ЗМІ.