Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 вересня 2015, 19:58 Суспільство
Митрополит Онуфрій звернувся до президента через переслідування православ'я на Тернопільщині
Митрополит Онуфрій звернувся до президента через переслідування православ'я на Тернопільщині

Продовження гучного скандалу навколо церкви в селі Катеринівці на Тернопільщині. На початку тижня там сталася масова бійка - вірян Української Православної Церкви тяжко побили представники Правого Сектору та парафіяни Київського Патріархату. Вони хотіли встановити свій контроль над храмом, що споконвіку належав УПЦ. Зараз віряни моляться там по черзі. Сьогодні ж Предстоятель УПЦ митрополит Онуфрій звернувся до президента з проханням зважити на систематичне порушення релігійного законодавства в Тернопільскій області. А безпосередні жертви та учасники бійки, що сталася навколо храму в понеділок, сьогодні виклали свої точки зору.

У цьому храмі у селі Катеринівка чверть століття правила Українська православна церква. Аж доки з літа свої претензії на храм не висловили представники Київського патріархату. Тепер дві правослані громади ділять храм.

Це понеділок - вірян УПЦ б'ють на подвір'ї храму. Незадовго до цих подій обласні чиновники наказали встановити почергову службу у храмі. Київський патріархат на це погодився, Українська православна церква - ні. Відтак, коли представники київського патріархату увійшли в храм, віряни Української православної церкви розцінили їх дії як незаконне захоплення споруди.

Ігор Кульчицький, заступник директора департаменту Тернопільської обласної державної адміністрації:

- 21 вересня громада КП все ж таки увійшла в храм, представників уп в той момент там не було, вони увійшли в храм і проводили богослужіння.

В цей час селом пронеслась звістка про те, що біля храму з'явились і невідомі молодики в балаклавах, тож подивитися на те, що відбувається у їхньому храмі почали з'їжджатися віряни Української православної церкви. Втім… до самої церкви їх не пустили правоохоронці та представники Правого сектору.

Єпископ Климент, голова синодального інформаційного відділу Української православної церкви:

- Коли люди прийшли, паркан яким був огороджений храм, він був весь оточений бійцями правого сектору в той же час прибула міліція.

Правоохоронцям закидають, що вони у цій ситуації силою підтримали представників київського патріархату. Та чиновники кажуть - правоохоронці ні на чий бік не ставали,

Ігор Кульчицький, заступник директора департаменту Тернопільської обласної державної:

- Працівники правоохоронних органів на цей момент намагалися не допустити сутичок тобто стояли між двома сторонами опонуючими.

Втім сутичок уникнути як ми бачили не вдалось. Вже на порозі церкви, оточеної правоохоронцями та людьми у балаклавах почалося побиття парафіян УПЦ.  Правоохоронці його не стримали. Людмилі у бійці зламала пальці.

Людмила Дробот, прихожанка Української православної церкви:

- Одна прихожанка з цього села київського патріархату взяла мене за одежу потім за волоси і почала тягати мене по землі, там був невеличкий такий пеньок, дерево зрізане, і як могла наді мною знущалася.

Українська православна церква нарахувала близько 20 поранених вірян. Кажуть - сподіваються, що тих, хто їх бив покарають. На сьогодні місцевою владою прийняте таке рішення: до листопада обидві громади служитимуть у храмі по черзі. Втім Українська православна церква буде відстоювати своє право одноосібно користуватися храмом, який належав їй десятиліттями, у суді. Адже - практика показує - почергові богослужіння лише сприяють загостренню конфліктів.

Протоірей Георгій Казмірук, речник Тернопільської Кременецької єпархії:

- Одні виходять, інші заходять, одні з одним зустрічаються, ці говорять чому ви затримали нас. чому ви так довго служили. тобто проблема не зникає

Як вихід, місцеві чиновники запропонували для богослужінь якійсь з громад перейти у приміщення музичної школи.