Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 вересня 2015, 11:48 Суспільство
Столичну школу зачинили через отруйне повітря
Столичну школу зачинили через отруйне повітря

Отруйне навчання. Столичну гімназію на Осокорках закрили через формальдегід та аміак. Всіх учнів і вчителів закладу розпустили до кінця тижня. Бо у класах тхнуло хімією. СЕС винюхує, звідки ж віє отрутою.

Назар Міліневич, кореспондент:

- Тимчасові канікули на початку навчального року вирішили організувати у київській гімназії. Причиною того став, мовляв, неприємний запах, який шкодить учням. Коли відновлять навчальний процес - досі невідомо. 

Від нерозуміння, що сталось у школі, на подвір'ї з десяток батьків радиться, що їм робити. Навчання скасували, а причини так і не пояснили.

Софія Рибалова, мати учня гімназії Київська Русь м. Києва:

- Дело в том, что родители узнали только недавно о проблеме, что есть какой-то запах в школе. Некоторые чувствуют его, некоторые нет. Многие родители вообще не знали о существующей проблеме. Первый вопрос о том, когда начали собирать родителей, сказали, что будуть закрывать школу, а почему - никто ничего не обьяснил.

Діти додають - через неприємний запах окремим учням навіть стало зле.

Андрій Яковлєв, учень гімназії Київська Русь м. Києва:

- В мене погано з носом стало, і не дуже добре стає, в мене алегрія з носом.

Іван, учень гімназії Київська Русь м. Києва:

- Там неправильно нам построили школу, слишком быстро, и там клей не засох, і в тій будівлі поганий запах.

Батьки першими вдарили на сполох, звернулися до санстанції.

Геннадій Синцов, голова Дарницької райдержадміністрації м. Києва:

- На всей территории вчера были отобраны результаты. Предварительно во всех аудиториях есть превышения веществ, кроме столовой.

- Оце один із самих проблемних кабінетів, де самий яскравий такий йде запах.

Кабінет дирекція закрила - вирішили навіть комп'ютерну техніку з класу забрати. Попередньо, в повітрі знайшли аміак та формальдегід. Але напередодні початку навчального року санепідемстанція жодних шкідливих речовин у закладі не виявила. 

Юлія Багаліка, директор школи Київська Русь м. Києва:

- Приписи самепідемстанції, які проводилсь протягом трьох останніх років, вони дозволяли нам відкривати навчальний процес.

Гімназію Київська русь зачинили, а приватний ліцей, який розташований у цій же будівлі, працює. Діти кажуть - жодного запаху не відчувають.

- Ви чуєте якись запах, сморід?

- Ні, ніякого!

Ця ситуація обурила весь педагогічний колектив гімназії. Учителі не розуміють - чому одні вчаться, а іншим не дозволяють.

Лариса Фігурна, вчителька фізики гімназії Київська русь м. Києва:

- Нашу школу запрошують вийти, кажучи, що тут погане повітря, а маленькі діти навчаються, і в них все добре, про які тоді можна говорити висновки санепідемстанції.

Педагогічний колектив гімназії переконаний - справа не лише у смороді. 

Вчителька української мови гіназії Київська русь м. Києва:

- Якщо перший навчальний рік "Інтелект" займав не таку велику кількість кабінетів на третьому поверсі, то вже наступного року частину кабінетів, кабінет біології, географії, вони були переселені. 

Владнати проблему з неприємним запахом у школі приїхали ледь не всі служби аварійні Києва. Головне питання - чи закривати гімназію.

- Наше доручення - не сіяти паніку.

Поки керівництво радилось, у закладі почалася справжня революція. Діти з плакатами благали не закривати улюбленої школи, а батьки гаряче дискутували з чиновниками. Дискусія завершилась - гімназію разом із приватним ліцеєм вирішили тимчасово закрити. До кінця тижня.

Олег Рубан, головний санітарний лікар м. Києва:

- На сьогоднішній день отримали інформаціїю - перевищення норми у 24 класах. На сьогоднішній день ми приймаємо рішення для детального вивчення ситуації перевірити лінолеуми, меблі, вміст речовин,в  речах в інших, які є в класі, щоб дати на пятницю уже всі лабораторні дослідження.

Парадокс ситуації - в документах від санстнації. Керівництво школи переконує - їх перевіряли і навчальний процес дозволили, натомість головний санітар Києва має зовсім іншу позицію.

Олег Рубан, головний санітарний лікар м. Києва:

- Що стосується Дарницького району, то це єдиний район, який не залучив санепідемстанцію для відкриття всіх школ. Тому саме в Дарницькому районі санепідемслужба не проводила перевірок на виявлення шкідливих речовин у школі. 

Поки школу закрили на перевірку, діти можуть навчатися тимчасово в сусідній шістдесять другій школі.