Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 вересня 2015, 11:06 Суспільство
Фольксваген звинувачують у забрудненні навколишнього середовища
Фольксваген звинувачують у забрудненні навколишнього середовища

Концерн Фольксваген - у центрі гучного скандалу. Німецького автогіганта звинувачують у шахрайстві. Американське агентство з захисту навколишнього середовища з'ясувало - у дизельних моделях Фольксваген свідомо занижував число викидів в атмосферу шкідливих газів. Виробник вже визнав свою провину та відкликав зі США близько півмільйона машин. Але скандал набирає обертів.

Автогігант Фольксваген з відмінною німецькою репутацією звинуватили в шахрайстві. Аби привабити покупців дизельними моделями, компанія розробила хитромудре програмне забезпечення. Воно занижувало інформацію про шкідливі викиди автомобілів, які насправді перевищували норму щонайменше у 20 разів! Цей обман викрило американське агентство із захисту навколишнього середовища. Тепер уряд США одразу зобов'язав концерн відкликати з ринку півмільйона дизельних Фольксвагенів і Ауді. 

Джош Ернест, речник Білого дому:

- Агентство з охорони навколишнього середовища дуже жорстко відстежує дотримання Закону про чисте повітря. І хочу сказати, що ми стурбовані звітом щодо автокомпанії.

Сполучені Штати - найбільший ринок Фольксвагена. Тепер компанії загрожує штраф за кожну фальсифіковану машину. Загалом це десь 18 мільярдів євро.

Зігмар Габріель, віце-канцлер Німеччини:

- Це дуже неприємний інцидент, і ми переживаємо, що через нього може постраждати бездоганна репутація німецької автоіндустрії. Штамп "Зроблено в Німеччині" - це світовий знак якості. І тому нам дуже важливо, аби ситуація прояснилася якнайшвидше. Але не думаю, що це дуже зашкодить усій німецькій промисловості.

Акції концерну вже впали на 20%. Тим часом Франція наполягає на перевірці машин по всій Європі. Не ліпша ситуація і на Сході. Влада Північної Кореї вже повідомила, що влаштує тест 5-тьом тисячам автівок Фольксваген. Якщо і там знайдуть порушення, перевірять абсолютно всі німецькі машини. 

Кох Тай-Бонг, аналітик корейського Центру інвестицій:

- Через скандал можливе зниження частки імпортних автомобілів на внутрішньому ринку. З іншого боку, це чудова можливість для Кіа і Хюндай розширити свою лінійку дизельних автомобілів.

А поки Фольксваген вибачається перед клієнтами та рахує збитки, експерти прогнозують - автомобільний ринок чекає суттєвий перерозподіл впливу.