Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 вересня 2015, 23:34 Суспільство
Смілива американка з фізичними вадами вимагає захисту від насмішок
Смілива американка з фізичними вадами вимагає захисту від насмішок

Її називають найогиднішою жінкою на планеті. А вона натомість знімає автобіографічні фільми і збирає повні зали слухачів. Ліззі Веласкес має рідкісне генетичне захворювання. Через свою несхожість з іншими з Ліззі глузують з самого дитинства. Аби підтримати людей, що теж страждають від жорстоких насмішок, дівчина зняла фільм про своє життя. І тепер домагається ухвалення закону, який посилить відповідальність за глузування з інших.

Ліззі Веласкес - 26 років. А важить лише 25 кілограмів. Від самого народження вона не була схожа на інших дітей - навіть лікарі не вірили, що дівчинка житиме. У Ліззі унікальна генетична хвороба - синдром Морфана і ліподистрофія. Це коли організм взагалі не засвоює жирів. Аби не померти, дівчині доводиться їсти кожні 15 хвилин - загалом по 60 разів на день!

Ліззі Веласкес, мотиваційний тренер:

- Це великий ляпас від реальності, коли вперше дізнаєшся, що ти, 5-річна дитина, виглядаєш трохи інакше, ніж інші діти. А ще гірше - це розуміння, що в тебе зовсім немає сил щось змінити.

Батьки, як могли, відгороджували доньку від реальності. Та в 17 років дівчина зазнала страшного удару, коли натрапила в інтернеті на відео з мільйонами переглядів.

Ліззі Веласкес, мотиваційний тренер:

- Я випадково знайшла ролик, де хтось назвав мене найогиднішою жінкою на планеті. Відео переглянули 4 мільйони людей, і тисячі з них залишили свої коментарі. Ви навіть не уявляєте, що я відчула в цей момент. Я просто сіла і читала кожну репліку. Навіть не знаю навіщо, просто не могла зупинитися. Мабуть, я просто сподівалася знайти хоч один підбадьорливий коментар. Та його не було.

Проте Ліззі не зламалася, вона вирішила власним прикладом підбадьорювати всіх, кого цькують за фізичні вади. В інтернеті дівчина зібрала більш ніж 200 тисяч доларів і зняла автобіографічний фільм "Хоробре сердце".

Сара Бордо, режисер фільму "Хоробре серце":

- З появою цього фільму в Америці всі раптом звернули увагу на проблему жорстких глузувань, особливо у школах.

Наразі Ліззі Веласкес вже дипломований психолог, вона активно підтримує законопроект про захист американських школярів від цькування в навчальних закладах. І сподівається, що важливий документ конгрес таки ухвалить.