Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 вересня 2015, 11:48 Суспільство
Нелегальні мігранти намагаються дістатися Європи через Закарпаття
Нелегальні мігранти намагаються дістатися Європи через Закарпаття

Дедалі більше біженців із Сирії намагаються дістатися Європи і через Україну. На цьому наживаються і нечисті на руку громадяни. За кілька тисяч гривень українці допомагають біженцям порушувати закон. Часто нелегалів ловлять у Закарпатті. Як вони туди потрапляють і на що сподіваються?

Вони мріяли знайти щастя в Європі. Але не поталанило. Їх затримали прикордонники на українсько-угорському кордоні в Закарпатті. Ахмед, Омер та Муса вночі потайки намагалися втекти до Угорщини.

- Очень боялись.

Ахмед родом із сирійського міста Ракки. 12 років жив в Україні. Навчався в Харкові - в медичному університеті. Тут одружився. Поїхав назад на батьківщину разом із дружиною та трьома дітьми. Але місяць тому повернувся - втік від війни разом з родиною.  

- Я продал машину и приехал сюда.

Прямували до Німеччини. Там хотіли отримати статус біженців.

- Европа дает жилье, потом получает паспорт и может ехать куда хочет. Германия всех принимает. Венгрия не принимает, возвращает.

Там, в Європі, вже багато їхніх друзів, таких самих нелегалів. Вони й порадили, як перейти кордон лісами та полями - в обхід пункту перепуску. У Львові знайшли чоловіка, який допоміг їм дістатися Закарпаття.

Ахмед:

- Мы платили ему 14 тысяч гривен, чтобы вез нас и сказал, где идти. Только за это, и все. Все платят. Он сказал: идите туда прямо. И мы пошли немножко, недолго. Мы сидели спокойно, мы чувствовали их разговор через кукурузу. Слышно было, что ходят, мы сидели тихонько. Подошли они и поймали нас.

Прикордонники кажуть: через Україну до Евросоюзу біжать ті, хто мешкав і навчався тут. Адже з іншого боку Середземного моря вже стало складніше дістатися Європи: Угорщина закрила свої кордони - поставила там паркан, Хорватія перекрила рух на всіх дорогах, що ведуть до Сербії. Словенія також не рада біженцям. А Україною в Європу мандрувати з Сирії довше, дорожче та небезпечніше.

Геннадій Стамбула:  

- Це контрольно-пропускний пункт Косина на Закарпатті. До кордону з Угорщиною - рукою подати, лише 200 метрів. Майже щодня українські прикордонники затримують тут біженців з Близького Сходу. Нелегали через Україну намагаються дістати Європи полями.

Степан живе в селі Косинь. Він один із добровольців, хто допомагає прикордонникам ловити нелегалів. 

- Это самая высокая точка в Косине. Оттуда все видно. Метров 300 максимум - и там венгерская граница.

Чоловік розповідає: в Угорщині він закінчив спеціальні курси з цивільної оборони - як виявляти біженців. Його сусід Микола навіть уявити не може, що буде в їхньому селі, якщо  сюди приїдуть нелегали. Він  бачив жахіття  - як мігранти штурмують кордони інших держав. 

Микола, житель села Косинь:

- Кто его знает - идет оттуда, какой хворый и занесет в село, что не треба.

Чоловік обурюється: Європа ж не гумова і навряд чи на когось там чекають.

Микола, житель села Косинь:

- А идите до нас, мы всех принимаем. Венгрия уже забор сделала - до свидания. Они целыми пачками евро мають. Кто им дает? Говорит, я продаю дом и бегу, потому что у нас война. Но где война, там дом продать невозможно. Там, если перекриють, то у нас будут через месяц навалом.

Самі ж прикордонники кажуть - біженців стало значно більше. Лише на Закарпатті з початку року затримано понад 700 нелегалів з Близького Сходу та Африки.

Володимир Паршиков, керівник Мукачівського прикордонного загону:

- Отмечается увеличение в этом году. 66 граждан Сирии - это за последние полтора месяца. То есть отмечается активизация этих процессов. Как вы видите - больше 40%, если брать по цифрам.

Олександр Мєлєогло, керівник відділу Прикордонної служби Лужанка:   

- Ми не застраховані від наплива. Наша Україна завжди була транзитною. Тому и рух мігрантів буде скерований в залежности від дій сусідніх держав.

Затримують нелегалів за допомоги ось такого приладу - тепловізора. Завдяки йому можна бачити все живе в радіусі 12 кілометрів. Але, на жаль, пристрій є не на кожному перепускному пункті.

- Зараз бачимо особу, яка рухаеться в нашому напрямку. Наш пристрий реагує на тепло.

Втім, нелегалам все ж таки вдається обдурити прикордонників.

Олексій Марунич, керівник відділу Прикордонної служби Косино:

- Порушники йдуть у складки місцевості, а також різні сільскогосподарські культури, такі як кукурудза, пшениця, злакові культури. Де вони можуть переховуватися и не можуть бачити тепловізійні комплекси.

Та про ці лазівки охоронцям державної межі добре відомо. Тож нелегалів все одно затримують.

- В даній кімнаті знаходяться 3 громадянина Сирії.

Це - Мухамед, Ахмед та Фахед. Познайомилися вони нещодавно. Лікарі за фахом. Усі вчилися в Україні. Зустрілися та приїхали на Закарпаття, щоб разом перейти кордон нелегально.

- Война. Вы сами знаете. А единственный вариант у нас - только в Европу. Через Украину, Венгрию, Данию, потом в Германию. 

Живуть вони на 20 квадратних метрах, але тримають нелегалів тут три доби. 

- Скажите, откуда вы приехали?

- Я не знаю. На Украину.

За кілька хвилин їх відвезуть до суду. Біженців змусять добровільно поїхати з України або ж оштрафують. Але часто ті, хто з першого разу не зміг потрапити до Європи, робить це знову. На батьківщину ж повертатися не хочуть.

- Это грязная война. Пусть они останавливают эту войну. Все будут возвращаться к себе домой. Нам не нужна Европа, никакая дургая страна. Да, Украина - спасибо, что мы здесь учились, получили  диплом.

Скільки ще біженців спробують непоміченими пройти український кордон - не береться прогнозувати ніхто. Адже сирійці так сподіваються, що в Західній Європі їх ще чекають.