Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 вересня 2015, 10:32 Суспільство
Скандал з трунами у російському Єкатеринбурзі
Скандал з трунами у російському Єкатеринбурзі

Війна за небіжчиків у російському Єкатеринбурзі. Одна з місцевих ритуальних служб незаконно привласнила собі виїзд з головного моргу міста. Тепер, аби забрати звідти небіжчика, родичам доводиться платити по 5 тисяч рублів (Це десь 1600 грн). Або потайки виносити тіла уночі.

Похорони бабусі для Евеліни стали справжнім нічним жахіттям. Аби забрати з моргу тіло рідної людини, дівчині довелося штурмувати кордон з міліціонерів, а потім - перетягувати труну зі звичайного автомобіля в катафалк!

Евеліна, родичка загиблої:

- Это ненормальная ситуация, это очень тяжело переносить морально. Так не  должно быть, это бесчеловечно!

Але іншим родичам померлих задля того, щоб забрати померлих близьких, доводиться лізти через паркани, рити підкопи та майже кілометр нести тіла в обхід - по території прилеглої лікарні.

- Пошли на удачу, выпустят так выпустят - выпустили.

Увесь цей жах в Єкатеринбурзі триває вже майже півроку. А все тому, що одна з місцевих ритуальних фірм за допомоги паперових махінацій заволоділа дорогою до судово-медичного моргу. Поставила бетонні загорожі і тепер запровадила свої правила проїзду катафалків.

Водій катафалка:

- Доступ в судебно-медицинский морг один. Предлагают оплатить договор - они предралагают оплатить 5 тысяч - они обмывают-одевают, получают документы. Но за это похоронная служба должна оплатить 5 тысяч.

У перерахунку - це додаткові 1 600 гривень до похоронних витрат. Кілька ритуальних служб таки піддалися на шантаж і оформили договір з фірмою. А ось інші - пішли на відчайдушні заходи. Днями приблизно 15 катафалків з тілами в машинах заблокували виїзд із моргу. 

- Мы будем до упора, у нас нет другого выбора.

Коли на місце скупчення машин приїхали правоохоронці, вони спробували відправити бунтівні катафалки на штрафмайданчик.

- Согласно правил дорожного движения сейчас приедет эвакуатор.

Та є одне але - за правилами машину не можна ставити на евакуатор, поки в ній є люди. Що робити, якщо вони мертві? Про всяк випадок автомобілі з покійниками вирішили не чіпати. Після організованої блокади ворота таки відчинили. А представникам ритуальних служб дозволили винести тіла... щоправда, на руках! На так звану "Війну катафалків" нарешті звернули увагу обласні посадовці. У суд навіть надіслали позов з вимогою встановити вільний проїзд по території злощасної ритуальної служби. А поки позов розглядатимуть, дорогу таки відкрити. Та чи надовго?