Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 вересня 2015, 12:25 Суспільство
Шнобелівська премія знайшла своїх лауреатів
Шнобелівська премія знайшла своїх лауреатів

У Гарварді відбулася церемонія вручення Шнобелівської премії за найбезглуздіші відкриття у світі. Цього року її отримали винахідники закону сечовипускання та куркодинозаврів. А в галузі хімії, наприклад, нагороду присудили за перетворення варених яєць у сирі.

Шнобелівській премії виповнилося чверть століття. І хоча вручають її за відкриття усілякого непотребу, в науковому світі популярність нагороди тільки зростає. Цього року в галузі фізики Шнобеля дали за дослідження, що доводить: усі ссавці -  від кота до слона - випорожнюють свій сечовий міхур протягом приблизно однакового часу. 21-ї секунди!

Винахідник закону сечовипускання:

- Коли ви йдете в туалет, то берете секундомір? Коли бачите сечовипускання маленької собаки чи дитини, чи рахуєте секунди? Ви колись бачили панду, козу або слона, що випорожнюються? Якщо так, то маєте знати, що всі тварини у світі, починаючи від 3 кг, випорожнюються в середньому протягом 21 секунди. Ми називаємо це законом сечовипускання.

Премією з економіки удостоїли поліцію Бангкока за пропозицію платити співробітникам за відмову від хабарів. А в біології нагорода дісталася групі вчених з Чилі, які з'ясували, що якщо до курки ззаду причепити палицю, то ходити вона буде, як динозавр. Цю тварину назвали курозавром. У літературі приз отримали голландці, вони довели, що вираз "хм" існує майже в усіх мовах світу.

Переможцям цього року вручали горщика з рослиною з дроту, на листі якого зобразили хімічні елементи, і традиційні 10 трлн зімбабвійських доларів. За курсом це десь 4 американських. Нагороди вручають справжні нобелівські лауреати, а цьогоріч у залі вперше розіграли можливість повечеряти з котримсь із них.

Два роки тому зіркою Шнобеля став президент Білорусі Олександр Лукашенко за заборону оплесків під час мовчазних протестів. Тоді до відділку міліції в Мінську за аплодисменти потрапив однорукий мітингувальник. Звісно, білоруський лідер на церемонію вручення премії тоді не приїхав.