Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 вересня 2015, 21:25 Суспільство
Роми-переселенці спаплюжили парк в Одесі
Роми-переселенці спаплюжили парк в Одесі

Табір, який нікуди не йде. Близько ста ромів вже кілька місяців живуть у наметовому містечку просто в центрі Одеси. Сквер на Куликовому полі перетворили на смердючий пустир. Одесити стверджують: цигани - втікачі з Донбасу. Проте, отримати статус переселенця та орендувати житло чомусь не поспішають. Мало того, вони побили журналістів і полісменів. Чому правоохоронці не помічають проблеми?

Табір на Куликовому полі з'явився кілька місяців тому. Щотижня ромів ставало дедалі більше, кажуть мешканці сусідніх будинків. Сергій з онуком дуже любив гуляти в цьому парку, але нині він більше нагадує смердючий пустир.

Сергій, одесит:

- Они уже целое лето тут живут. Разбили свой табор и никто не запрещает, никто ничего не говорит. Вы считаете, что это нормально? Нет, конечно. Превратили в уборную парк. Вонища, страшно пройти.

Вдень тут - самі жінки. Чоловіки та діти працюють. Матері не приховують: їхні сини та доньки жебракують.

- А сколько детей у вас?

- У меня - три. Трое детей моих пошли просить. И у меня еще девятеро. Вон, двое племянниц и брат. 

Жінки переконують: вони - біженки з Донбасу. Проте від пропозиції допомогти оформити статус переселенців чомусь відмовляються.

- Вы беженцы?

- А кто мы?

- Вы зарегистрировались?

- Нет, а куда нам идти? Вот только идут нас снимать. Остальное ничего не говорят.

- Давайте с вами пойдем зарегистрируемся.

- Не надо! Пойти с вами в нужный отдел, с камерой. Нам не надо. Мы никуда не пойдем.

Чиновники міськради кажуть: приїжджали в табір. Пропонували допомогти з оформленням переселенських виплат. Проте в ромів немає документів.

Вероніка Жигалова, керівник відділу Одеського міського центру соціальних служб:

- Документы, которые были показаны нам, это справка переселенца единственной женщины. Она же и показала паспорт. Остальные люди не предоставили никаких документов.

Але незалежно від статусу всім мешканцям табору запропонували тимчасове житло. Проте, переїжджати вони відмовляються.

Володимир Кондур, голова Коаліції ромських організацій України:

- Мы им предложили и жилье, чтобы оформить их как переселенцев. Они почему-то пока отказываются.

Одесити ж втомилися від страшенного смороду та антисанітарії в улюбленому парку, тому почали телефонувати до правоохоронців та чиновників.

Олег Зігангіров, одесит:

- Лично я обращался в правоохранительные органы. По 02 звонил где-то полторы недели назад. Оставил устное обращение. Сказали, что разберуться. Звонил, кстати, на горячую линию нашого "дорогого, любимого" мера. Пока ни ответа, ни привета никакого не получил.

У міліції кажуть: жодного звернення від одеситів не було! Коментувати їм нічого. Проблеми не бачать навіть після того, як роми напали на знімальну групу місцевого каналу. Медійники викликали поліцію, але дісталося від мешканців сквера і патрульним.

Одеська ромська діаспора сподівається: вмовить гостей переїхати за місто і оселитися в будинках. Проте мешканці табору просять їх не чіпати. Кажуть - зберуть гроші та поїдуть до Києва.