Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 вересня 2015, 13:08 Суспільство
Медичний пікет у столичному Інституті травматології
Медичний пікет у столичному Інституті травматології

У столиці пікетували лікарі. Медики унікального Інституту травматології та ортопедії виступають проти того, аби частину їхнього приміщення використовує приватна фірма. Та мирного страйку не вийшло.

- Дверь открыли! Ребята, я сейчас стрельбу открою! Это полиция, откройте дверь! Вы защемили ногу полицейскому.

Так полісмени намагалися потрапити до прибудови, яка належить Інституту ортопедії і травматології. Та до стрілянини не дійшло, двері правоохоронцям таки відчинили. Ніхто не міг і подумати, що ось так закінчиться мирна акція протесту лікарів.

Вони вийшли на мітинг через багаторічний спір за ось цю будівлю - колишній палац барона Рудольфа Штейнгеля. Нині це частина медичного корпусу Київського інституту травматології та ортопедіі. Втім, 2003-го року фонд держмайна передав право користуватися цим приміщенням приватній фірмі. Мета, здавалося б, шляхетна - зберігання зразків крові, але за 12 років тут так і не побачили жодного донора. Втім, повертати будівлю Інституту ортопедії чомусь не поспішають, хоча термін користування вже спливає. Тим часом пацієнтів з початком збройного конфлікту на Сході країни ставало дедалі більше, тому медики і вирішили самотужки відстояти вкрай потрібні квадратні метри. Влаштували пікет.

Ірина Рой, завідувач відділу Інституту травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України:

- В это здание коллектив вложил колоссальные средства. Мы работали там на субботниках, мы купили сусальное золото для реставрации. Мы душу отдали, и вдург ни с того ни с сего переходит в частные структуры. Ну как это?

Лікарі вже навіть розпланували, що буде в цьому приміщенні.

Олена Вишневська, психолог Інституту травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України:

- Отсюда переведем все офисы сюда. Это здание будет полностью под лаборатории, под палаты, под диагностику.

Підтримують лікарів і пацієнти. Сергій тут на реабілітації після поранення на Донбасі.

Сергій, пацієнт:

- Решили отобрать у этого института помещение, которое логичнее бы передать институту, чтобы больше можно было вылечить людей, положить на реабилитацию. Но, к сожалению, наши беруши решают по-своему.

Аби привернути увагу чиновників, лікарі вирішили перекриту рух транспорту. Та містянам така форма протесту не до вподоби.

- Что теперь делать, детей бросить? Ну вы же врачи, дайте детей забрать!

- Я не виню медиков, но надо ж виноватых наказыать. Что ж мы постоянно друг друга наказываем?

Та бійці, які зранку прийшли провідати в палатах своїх поранених товаришів, вирішили аж надто агресивно допомогти протестувальникам. Зламали дерев'яні конструкціі біля входу до прибудови. Перелякані орендарі забарикадувалися всередині. Не відчиняли дверей навіть полісменам.

- Вас турбує поліція, відкрийте двері! Відкрийте двері, ми хочемо побалакати!

Втім, відчинили слідчим. Лише тоді сторони заспокоїлася.

Руслан Крет, патрульний:

- Людей ми заспокоїли, щоб вони не спричиняли шум. Постраждалих, потерпілих не було. Все було спокійно. От зараз СОГ всередині вияснює обстановку.

Представники ж фірми-користувача лікарів не розуміють. Кажуть - з документами на користування приміщенням все в порядку. Тож нікому будівлі не віддадуть.

Олександр Васильєв, в.о. керівника товариства Банк крові:

- Чому вони вирішили, що воно продається чи приватизується? От "не дамо продати історичну пам'ятку", да неможливо її забрати і ніхто не збирається.

Мало того, підприємці переконують - використовують приміщення винятково за призначенням і в оренду квадратні метри нікому не здають. Але пояснити, чому кілька днів тому  на будівлі майорів прапор однієї з африканських країн - не змогли.

Товариш пацієнта:

- Флаг и табличка - консульство Сьерра-Леоне. Это было. Даже неделю назад. Буквально пару дней назад появился флаг Украины и здесь, оказывается, банк.

Слідчі і експерти продовжують вивчати документи на користування будівлею. Чи повернуть лікарям таку потрібну частину інституту - поки невідомо. Всі крапки в цій скандальній справі має поставити суд.