Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 вересня 2015, 11:17 Суспільство
Журналісти ледь не загинули разом з мігрантами у несправному човні
Журналісти ледь не загинули разом з мігрантами у несправному човні

Французькі журналісти пропливли з міґрантами в одній шлюпці зі зламаним двигуном. Тим часом через наплив біженців Угорщина запровадила надзвичайний стан на кордоні з Сербією. Опівночі у країні набув чинності новий закон, який дозволяє заарештовувати нелеґалів! Але навіть попри небезпеку потрапити за ґрати або ж загинути під час втечі з рідної країни, це не зупиняє шалений потік біженців.

Нелегальний перетин угорського кордону - тепер тяжкий злочин. Поліція почала заарештовувати мігрантів, яким тепер загрожує до трьох років в'язниці. Втім, навіть три роки за гратами в Угорщині, на думку цих людей - ліпше, ніж три години на батьківщині, в Сирії, яку практично знищили терористи ІДІЛ. Тому посилення контролю не зупиняє людей, які намагаються знайти лазівки на сербсько-угорському кордоні. Нині в Угорщині 90 тисяч біженців чекають на рішення про  притулок.

Тим часом Німеччина вперше за десятиріччя відновила контроль на кордоні з Австрією. Відень за допомоги армії посиленно охороняє межу з Угорщиною. Та, своєю чергою, звела паркан з колючого дроту на кордоні з Сербією. Словаччина ж посиленно контролює межу з Угорщиною та Австрією. Чехія ж додатково надіслала до австрійського та словацького кордону дві сотні поліцейських. Відновити паспортний контроль готові і в Польщі. 

Тож Шенгенська зона тріщить по швах. А біля берегів Туреччини сталася чергова трагедія з біженцями. Там потонуло чергове судно з нелегалами. Загинули 22 людини. Двом сотням вдалося врятуватися. Тікаючи від війни, щодня гинуть десятки мігрантів.

Так званим маршрутом смерті ризикнули пропливти французькі журналісти. Така подорож коштує тисячу євро з людини. Разом із 60 сірійськими біженцями медійники сіли у шлюпку і відправилися Егейським морем до Європи. Обрали найкоротший, а отже найпопулярніший серед мігрантів шлях - від побережжя Туреччини на північ від Ізміра до грецького острова Лесбос. Щоб сісти на човен, нелегалам доводиться чекати добу, увесь цей час переховуючись від поліції. Жінки з дітьми першими сідають до шлюпки. Капітани суден не виходять у море без зброї.

Ібрагім, біженець із Сирії:

- Я дуже радий, що відпливаю. Я хочу пересвідчитися, чи сіли на човен інші члени моєї родини. 

За декілька годин через відмову двигуна човен зупинився. Без світла та на перетині маршрутів великих суден. Більше того, почався шторм. Врятуватися людям вдалося лише завдяки грецькому рибалці. Той помітив світло від мобільних телефонів і коли підплив ближче - побачив переляканих до смерті мігрантів. Шлях у 10 кілометрів від турецького берега до грецького острова Лесбос біженці подолали за чотири години. 

Греція не затримує нелегальних мігрантів та не заважає їм просуватися далі, адже більшість з цих людей мріяли про життя в інших країнах - Німеччині чи Великій Британії.