Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 вересня 2015, 23:59 Суспільство
125 років тому народилася "Королева детективу"
125 років тому народилася "Королева детективу"

Сьогодні 125 років від дня народження Агати Крісті. Королева детективу, легендарна письменниця, секрет популярності якої не можуть розгадати, так само, як і розплутати інтригу на сторінках її детективів. Вона вигадувала шедевральні сюжетні лінії і героїв, які стали класикою світового детективу - увага! - коли мила посуд чи плела шкарпетки.

2 мільярди книжок, перекладених 70 мовами світу. Вона майстерно тримала інтригу до останньої сторінки, писала детективи, де читач разом із головними героями розплутував неймовірні історії й сам з'ясовував, хто ж убивця. Романи, які хочеться перечитувати знову й знову, де підозрювані в скоєнні злочину одразу всі, а розгадка криється там, де ніхто й подумати не міг. Агата Крісті за популярністю й тиражами своїх літературних творів поступається лише Вільяму Шекспіру й Біблії.

- Хто? Чому? Коли? Як? Де? І як саме? Ось - головна ідея написання нею її детективів.

Онук письменниці, Метью Прічард, до 125-го дня народження славетної бабусі опублікував невідомі донині нотатки і листи. Їх власноруч писала легендарна Крісті. На сторінках блокнотів вона вела діалоги своїх персонажів, там народжувалися герої, яких потім екранізуватимуть світові режисери, а читачі розбиратимуть на цитати.

Колись в інтерв'ю BBC Агата Крісті зізналася - ідеї своїх майбутніх детективних шедеврів вона часто вигадувала на ходу. Наприклад - коли плела вдома шкарпетки, або прогулювалася парком, чи пила з друзями чай. Автор ненавиділа мити посуд. Жартома казала - що під час цього безглуздого заняття їй мимоволі доводилося вигадувати вбивства. 

Агата Мері Кларісса Міллер народилася в графстві Девон. Була третьою дитиною у родині. Дівчинка здобула чудову освіту, могла стати музикантом або ж лікарем. Під час Першої світової була медсестрою. Свій перший роман вона написала, побившись об заклад зі старшою сестрою. Заробила за рукопис "Таємнича пригоду в Стайллз" лише 25 фунтів, але відтоді не переставала вигадувати нові й нові сценарії.

Майже синхронно зі стартом творчого шляху Агата виходить заміж. Вона змалечку знала - мусить перш за все стати дружиною. Закохалася в того, чиє прізвище носитиме до кінця життя - Арчибальда Крісті. Прожила з ним 16 щасливих років, але він її зрадив. Розлучення та смерть мами зажене її в депресію. Крісті зникне на довгі 11 днів. Про це писатимуть усі газети. Ховатиметься подалі від публічності й сторонніх у готелі - гратиме на фортепіано й багато читатиме. Другий шлюб був із Максом Меллоуном. Він молодший на 15 років і просто змушений був обрати саме таку жінку - жартувала Крісті.  Адже був археологом. А отже цінував усе, що має багаторічну історію. 

Міс Марпл, Еркюль Пуаро, 10 негренят, суперінтендант Баттл. Це лише маленька частина шедевральних назв і імен, які давно стали класикою і увічнили ім'я Агати Крісті в історії світової літератури. Феномен популярності Крісті досі не розгаданий. Її книги екранізують, романи перевидають і перекладають, а саму королеву пера - небагатослівну, сором'язливу, але надзвичайно талановиту - цитують. Приміром, сама вона секрет популярності своїх романів формулювала так:

- Детектив повинен мати мораль. Як і всі, хто читає мої книги, я завжди - проти злочинця і за невинну жертву.

За іронією долі не лише читачі, а й самі злочинці надихалися талантом видатної письменниці. Винахідливі й неординарні сюжети королеви детективу лягли в основу реальних злочинів. В 1972 британець Грехем Янг вбив двох колег - отруїв таллієм. Сів за грати, а потім зізнався: вбивця запозичив схему злочину з твору Агати Крісті "Блідий кінь". "Вбивство у Східному експресі" базується на особистій драмі в родині відомого американського авіатора - Чарльза Ліндберта. Викрадення його сина стало основою для одного з найпопулярніших романів Крісті. Біографи жартують - сюжетні лінії геніальної письменниці були настільки бездоганні й витончені, що небагатьом злочинцям було до снаги повторити їх.