Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 вересня 2015, 10:23 Суспільство
Учні столичної школи залишилися без води
Учні столичної школи залишилися без води

Немає води - немає навчання. Освітній скандал у столиці. Вимушені канікули через воду в учнів 278-ї школи. Дітям влаштовують дистанційне навчання, бо у кранах забруднена вода. За інформацією СЕС, вміст металу і хлору - більше допустимої норми. Схожа проблема і в будинку поряд зі школою. Але чому люди певні, що справа не лише у воді?

Марія Йосипівна обурюється й не добирає слів. Бабуся звикла до багатьох незручностей, але таких не пригадує. 3 місяці більше сотні людей на вулиці Будівельників, 10 жили без краплі води у кранах.

Марія Йосипівна, киянка:

- Вже 3 місяці немає води ні гарячої, ні холодної, так живем - носимо на 5 етаж воду, бачите, рачками прилізла, отак і живем.

Лише 2 тижні тому мешканцям будинку повернули воду. Але люди бояться її пити, адже на стінах висять попередження, що вона технічна й непридатна до вживання, бо забруднена!

- На свой страх и риск, не моем детям посуду, не моем овощи и фрукты, дети в грязной площадке, приходят домой - не помыть, носим ведрами.

Пан Валерій затарився купленою водою на добрих кілька тижнів уперед. Хоч і потекло з крана, але приготувати їжу й помитися чоловік ще не ризикував.

Валерій Костенко, киянин:

- Носили и для туалета, у меня был открыт бачок, туда заливал и спускал. Вода есть, вот я включаю - холодная есть, она техническая. Не, не пью.

Не радять цього робити і в санстанції. Вода, що її подають до будинку зі свердловини поряд, є небезпечною, бо містить забагато заліза і хлору.

Олег Рубан, головний санітарний лікар м. Києва:

- На сьогодняшній день за лабораторним досліждженням минулого тижня зареєстровано перевищення по 16 санітарно-хімічним показникам - хлору, заліза та каламутності...

Мало того - свердловина донедавна подавала воду і в місцеву 278-му школу. Саме для навчального закладу в СЕС зробили окремий припис - не вживати воду за будь-яких обставин.

Олег Рубан, головний санітарний лікар м. Києва:

- На сьогоднішній день існує загроза інфікування дітей в школі, в якій навчається сьогодні порядка 180 дітей, є загроза отруєння для мешканців житлового будинку.

5-ти класники Іра та Денис опановують новий вид навчання, що зветься "без учителя". Виконуватимуть завдання вдома.

Денис, школяр:

- Сказали йти додому из-за води... Нам кажуть, що домашнє завдання будуть давать з интернета...

Ірина, школярка:

- Вода є, ну кажуть, що ми не хочемо брати на себе відповідальність.

Батьки школярів обурені й налякані. Вони кажуть: насправді вода, яку подавали школі, нормальна. А про забрудненість говорять, щоб знайти привід і закрити навчальний заклад на 2 сотні дітей. Але навіщо?

- Все знают, что школу хотят закрыть, снести, и тут уже будут что-то строить. Территория тут какая - вот за школу можно зайти и помотреть, тут 4 новостроя хороших станет.

Втім, керівництво Деснянського району божиться - ніхто не має наміру закривати школу.

Віктор Крохмалюк, перший заступник голови Деснянської адміністрації у м. Києві:

- Ніякого питання взагалі про перепрофілювання школи, про перенесення, про будівництво якесь і мовий йти не може бути, є форсмажорні обставини, над якими працюємо...

Що ж стосується свердловини, з якої тече забруднена вода, ліпше взагалі від неї відмовитися, кажуть у водоканалі. А труби прокласти до міської мережі.

Микола Боженов, головний технолог департаменту Київводоканалу:

- В случае каких-то ремонтов со скважиной возник перебой, чтоб такого не было, необходимо подключиться к городской сети, и чтоб было как минимум 2 источника.

Задля цього у школі готові потерпіти, тому дітей і переводять на дистанційне навчання.

Оксана Коваль, директор школи:

- До 30 жовтня пообіцяли, що школу підключать до централізованого водопостачання, ми готові потерпіти, батьки теж готові.

Та чому до будинку і школи не взялися раніше? І де було керівництво району три місяці, коли люди жили без води? Чому почали ремонт, лише коли діти пішли до школи? Свідок стежитиме за ситуацією, і 1 листопада перевірить, чи під'єднали, як обіцяли, обидві споруди до міської мережі.