Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 вересня 2015, 22:36 Суспільство
Європа зачиняє кордони перед мігрантами
Європа зачиняє кордони перед мігрантами

Шенген стає схожий на зону бойових дій. У центрі столиці Болгарії - Софії - невідомі порізали міґрантів. Одна людина загинула, ще двоє з травмами в лікарні. Тим часом 34 нелеґали втопилися біля берегів Греції. Серед них - 15 дітей. Словаччина відновлює паспортний контроль на кордоні з Угорщиною та Австрією. Раніше його запровадила Німеччина. На черзі - Польща. Своєю чергою угорська поліція перекрила останню лазівку для мігрантів на кордоні з Сербією.

Кадри зі Старого Світу нагадують зону бойових дій. Угорщина посилює свої кордони з Сербією. Відсьогодні ті, хто незаконно перетне межу, будуть заарештовані. В Австрії також заявили, що будуть розв'язувати проблему напливу мігрантів за допомоги армії. 

Лише один Мюнхен за минулі вихідні прийняв 15 тисяч людей. Німеччина була вимушена запровадити паспортний контроль на кордоні з Австрією. Більше тисячі людей довелося заночували на вокзалі в Зальцбурзі після того, як Відень також посилив перевірки на кордоні та тимчасово зупинив залізничне сполучення з Німеччиною.

Франк-Вальтер Штайнмаєр, міністр закордонних справ Німеччини:

- Ми хочемо владнати проблему реєстрації мігрантів у країні: хто вони, звідки, скільки родичів мають. Цей процес повністю хаотичний нині. Як навмисне Греція і Угорщина просто відмовляються реєструвати людей.

Через Середземне море 2015-го року в Європу прибуло майже півмільйона біженців. Для прикладу - стільки живуть у британському Манчестері. Люди, переправляючись на надувних шлюпках, гинуть чи не щодня. І ось нова трагедія - біля берегів Греції потонули 34 нелегали. З них майже половина - діти.

Георг Хацімаркос. губернатор префектури:

- Я закликаю зупинити перевезення людей таким чином. Ця трагедія через турецьких контрабандистів. Сьогодні було вбивство, і Європа повинна оголосити війну цим безжальним злочинцям. 

Тим часом у Саудівській Аравії заявляють, що готові розмістити до 100 тисяч людей. І надати їм статус резидентів. До такого кроку влада країни ще не вдавалася. Долю біженців вирішують і у Брюселі на засіданні ради ЄС. Проте європейським країнам далеко до компромісу: Чехія, Польща та Угорщина виступають проти примусового розподілу переселенців між державами Євросоюзу. І готові слідом за західними сусідами закрити кордони. А це суперечить принципам Шенгенської угоди, яка передбачає вільне пересування між европейськими  країнами.