Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 вересня 2015, 13:30 Суспільство
14 років минуло, а загроза тероризма лишилася
14 років минуло, а загроза тероризма лишилася

Світ згадує найстрашніші і наймасштабніші теракти в Америці. 11-го вересня 2001-го смертники захопили чотири пасажирські лайнери й спрямували їх у бік Всесвітнього торговельного центру у Нью Йорку. Ще один Боїнг атакував Пентагон. Жертвами стали майже три тисячі невинних людей. Як живуть нині ті, хто був свідком кривавого нью-йоркського вівторка і кому пощастило вижити після терористичного апокаліпсису, що назавжди змінив Америку і весь світ?

Теракт, який став найстрашнішим і наймасштабнішим в історії США, шокував світ і перетворив один із символів Нью Йорка - вежі-близнюки Всесвітнього торговельного центру - на руїни. Загинули громадяни 91 країни світу. 2606 людей на землі й 246 пасажирів і екіпажу захоплених лайнерів.

Ці жахливі кадри кривавого ранку вівторка 11 вересня 2001 року назавжди змінили життя тисяч родин. 19 терористів захопили чотири пасажирські лайнери, вбили пілотів і вирушили на загибель разом із сотнями пасажирів. Два Боїнги по черзі атакували гігантські хмарочоси. Люди, які були всередині будівель, встигли зателефонувати й написати СМС родичам про теракт і справжнє жахіття. Повідомлення на кшалт "врятуйте нас", "О, Боже, ми не хочемо помирати", "передай моїй родині, що я безмежно люблю всіх вас" надходили і із захоплених терористами лайнерів і з веж, в які врізалися літаки. 

Атака стала безпрецедентною. Терористичний акт транслювали у прямому ефірі провідні телеканали світу.

Джордж Буш, президент США:

- Скоєно страшну смертельну атаку. Масовим вбивством людей нам кинули виклик. Ми відповімо й зможемо захистити націю. Загинули чиїсь мами й тата, друзі й сусіди, військові й рятувальники. Це трегадія для всіх нас, для тисяч родин.

Вище керівництво США - з огляду на разючі масштаби трегадії і непередбачувані наслідки - сховали в спеціальному бункері.

Джон Ханнан,радник віце-президента США:

- Ніхто не міг дати гарантій, що політики не стануть наступними у списку жертв.

Фото таємних переговорів перших осіб держави, тодішнього віце-президента - Діка Чейні, радника президента з національної безпеки Кондолізи Райс, держсекретаря Коліна Павела. Зазирнути за двері кабінетів вдалося лише після 14 років після терактів. Влітку опублікували секретний архів. Поки ж американські політики й військові в броньованому й секретному приміщенні аналізували те, що сталося, люди в розпачі тікали якнайдалі від осередку подій, а всередині напівзруйнованих веж-близнюків було справжнє пекло.

В офісах, ліфтах, на сходах, у робочих кабінетах. Сотні чоловіків і жінок почули тривожне повідомлення про вибух у будівлі. Довкола все палало, було заповнене їдким димом. Евакуювати змогли лише людей, що були на нижніх поверхах. Вибір у тих, хто був вище, залишився один - згоріти живцем, померти під уламками або вистрибнути з шаленої висоти назустріч смерті. 110-поверхові будівлі почали обвалюватися, немов карткові.

- Все знищено, хтось підірвав споруду. Моя дружина і я сам вижили якимось дивом. Безліч людей мертві. Безліч.

Третім літаком терористи атакували Пентагон. Четвертий пілоти й екіпаж спробували відвоювати й перехопити штурвал у бойовиків. Але повітряна машина розбилася в місті Шанксвілл у Пенсильванії. Ті, хто на власні очі бачив кровопролитні наслідки 11 вересня, досі з жахом згадують катастрофу.

Tом Кенавен, свідок:

- Минуло багато років, а я не вірю, що залишився живий. Я пройшов реабілітацію, але й нині боюся цього місця. Щоразу здригаюся, коли чую звук літака. Фізичний біль, звісно, давно минув. Але час не лікує душі. Це на все життя зі мною.

ФБР назвала імена підозрюваних терористів, дати народження і навіть номери особових банківських рахунків вже за кілька годин після атаки. Основним підозрюваним стали Усама бін Ладен і бойовики Аль Каїди. Терориста номер один не могли вполювати 10 років. Вже за місяць після нью-йоркських терактів у жовтні 2001-го Вашингтон відрядить війська в Афганістан. Потім - в Ірак. Саме щоб виправдати вторгненння, не терористи, а самі американці могли влаштувати розправу в Нью-Йорку й знищити Всесвітній торговельний центр. Так вважають прибічники так званої теорії змови. Але ця версія досі не знайшла офіційних підтверджень. 

Утім, нині страшну банду на світовій арені змінила інша абревіатура - ІДІЛ. Так звана Ісламська держава Іраку й Леванту відокремилася від Аль Каїди в 2006-му. Жорстокі злочинці не бояться нікого і нічого й здатні на не менш кровопролитні розправи, ніж знищення веж-близнюків.

Багато американців названі на честь своїх батьків - пожежників, полісменів, педагогів, офісних працівників або простих перехожих, які стали жертвами у Нью Йорку.

- Щоразу, коли лягаю спати, я подумки говорю з татом.

Діти, батьки яких загинули того страшного вівторка, сподіваються, що кров більше не литиметься й людству вдасться запобігти повторенню терактів. Як не допустити цього? Відповіді на запитання після 11 вересня 2001 досі шукають безліч аналітиків і працівників спецслужб і розвідки.