Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 вересня 2015, 13:36 Суспільство
Небезпеки, які можуть загрожувати дитині у школі
Небезпеки, які можуть загрожувати дитині у школі

Будь-якої миті навчальний процес може перетворитися на жах. Усе тому, що двері багатьох навчальних закладів відкриті не тільки для учнів, а й для педофілів та божевільних.

На годиннику одинадцята. Навчальний процес у розпалі. Наша знімальна група зупиняється поряд зі звичайною столичною школою. Ми вирішили перевірити, чи можна сторонній людині потрапити всередину? Та чи можуть почуватися в безпеці учні?

Павло Прядко, кореспондент:

- Ми зараз приїхали до звичайної школи, яких багато по всій країні, і чи вдасться туди потрапити безперешкодно? Перевіримо!

Ми вигадали історію: начебто прийшли по племінницю - ученицю третього класу. Спокійно йдемо до головного входу у школу. На подвір'ї бавляться діти, до приміщення потрапляємо без перешкод. Жінка-охоронець не ставить жодного запитання. Нас ніхто не зупиняє. Лише уявіть, а якщо до школи захоче потрапити педофіл? Божевільний або ж якийсь терорист із вибухівкою? Блукаю коридорами та поверхами.

- Спокійно можна ходити, робити що хочеш! Вчителі бачили мене, але не зупинили!

А ось ми нарешті вирішили з'ясувати: чому школою так спокійно можна ходити незайомцям? Прямуємо до вчительської, але тут - нікого.

- Абсолютно пуста учительска, бачите!

Врешті, йдемо ставити запитання жінці, що називає себе охоронцем. Чому вона не стежить за тим, хто заходить до школи?

- В гімназії є охорона, а в школі я охорона! Так что так!

- А ви всіх батьків в обличчя знаєте?

- А як я должна всіх знать?

Далі їдемо в інший навчальний заклад - гімназію.

Павло Прядко, кореспондент:

- А це вже одна зі столичних гімназій на Троєщині. Чи вдасться мені безперешкодно потрапити усередину навчального закладу? Перевіримо!

На території закладу два паркани. Здалеку бачимо: на порозі виглядає охоронець.

- Тут і паркан, ось бачу охоронця... Він дивиться на мене, а я на нього.

У холі - турнікети, на стіні - камера спостереження. Охоронцю так само кажемо, що прийшли по дитину.

- А мені племінницю забрати, тут чекати чи під класом?

- Ні, тут чекайте!

- Тут чекати? Туди не можна?

- Ні, не можна! І нехай класний керівник напише, що вона дозволяє.

- Забрати?

- Так!

Чоловік каже, що рідні очікують на учнів лише тут, далі їм не потрапити.

- Ви тут за безпеку, я бачу?

- Так точно!

- Охоронець заборонив мені заходити всередину навчального закладу.

Перевірити безпеку учнів під час навчального процесу ми вирішили після кількох прикрих випадків. Так, торік до однієї зі шкіл у Дарницькому районі Києва вдерся розлючений нетверезий чоловік із сокирою у руках. Він погрожував повбивати всіх. Перелякані вчителі викликали міліцію, ті скрутили чоловіка. Ніхто не постраждав. Затримали правоохоронці й педофіла-рецидивіста, який орудував у п'ятьох районах столиці. Під виглядом лікаря збоченець потрапляв до шкіл і в жіночих вбиральнях змушував дівчаток роздягатися. Нині 44-річний чоловік за гратами. Тож як убезпечити школярів? У міліції дають директорам кілька порад.

Віктор Веклич, заступник керівника управління Державної служби охорони при ГУ МВС України в м. Києві:

- Якщо немає можливості поставити фізичну охорону або ж сигналізацію, то добре підійде камери спостереження  в школі, коли вже можна буде у разі протиправних дій подивитися цю інформацію.

Безпека дітей також і в руках їхніх батьків. Правоохоронці демонструють новітній пристрій, який може згодитися школяреві. Глобус - не дешевий, 3500  гривень, схожий на маленькій мобільний телефон. У разі небезпеки дитині треба лише натиснути спеціальну кнопку, й вже за кілька хвилин біля нею буде міліція. Але що ж робити тим, хто не має коштів на новітні гаджети? А школа не обладнана камерами спостереження та турнікетами? Правоохоронці радять учням пильнувати. Про підозрілих невідомих гостей у приміщенні навчальних закладів одразу повідомляти вчителів.