Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 вересня 2015, 12:50 Суспільство
Золота лихоманка у Польщі вбила першу жертву
Золота лихоманка у Польщі вбила першу жертву

Польщу не відпускає золота лихоманка. Шукачі скарбів намагаються віднайти потяг із дорогоцінностями Третього рейху. І попри застереження влади про те, що поховані вагони можуть бути замінованими, відчайдухи все одно зважуються на ризик. У гонитві за скарбом у місті Свебодзице загинув 39-річний чорний золотокопач. Ким він був, і як швидко є шанс таки розкрити одну з найбільших таємниць 20-століття?

У Польщі знайшли мертвим чоловіка, який намагався відшукати потяг із золотом Третього рейху. 39-річний місцевий з двома друзями пробрався на старовинне кладовище в місті Свебодзице й провалився в чотириметрову яму на гробниці. Поляк помер миттєво, двох його друзів заарештували. У поліції кажуть - вони сподівалися знайти підземний прохід до тунелю, де ймовірно заховали свої скарби німці, але зазнали невдачі. До міста Валбджиха й околиць з'їжджаються безліч золотошукачів. Легенда про коштовності Третього рейху вабить неймовірну кількість людей. У 1945-му під час наступу Червоної армії німці нібито сховали броньований потяг із 300 тонами золота неподалік замку Ксьонж у Валбджиху. Знайшли координати схованки двоє чоловіків місяць тому. Вони довго уникали публічності, але нині погодилися розповісти журналістам, як змогли наблизитися до розкриття однієї з найбільших загадок часів Другої світової.

Андреас Ріхтер, німець, який першим знайшов потяг:

- Валбджих - легендарне, неймовірне місто. Ми знайшли потяг і близькі до розкриття його таємниці. І ми зможемо разом з урядовцями докопатися до істини.

Пйотр Копер, поляк, який першим знайшов потяг:

- За законом, розкопки мають провести за рахунок місцевого бюджету, але є і приватні інвестори, й зацікавлені особи, які прагнуть допомогти в цьому. Головне - щоб нам дозволили розпочати операцію.

Німці могли замінувати свої скарби, а отже - розкопки можуть обернутися трагедією. Щоб ніхто не підірвався, тунель інспектують вибухотехніки. Скарби присипані тонами землі. Поляки кажуть - таємних входів і виходів до тунелю може бути безліч.

Лесек Орпел, бурмістр м. Єдлина-Здруй:

- Найкоротша дорога з Берліна до Відня, наприклад, була прокладена ще в 19-му столітті. Її, як і багато авто- та залізничних сполучень, споруджували й на гірських ділянках, і поєднували між собою. Система тунелів і підземних комунікацій цих місць - неймовірно розгалужена.

Інформація про знайдений потяг Третього рейху із золотом, вартість якого сягає 11 мільярдів доларів, вже місяць на слуху громадськості й провідних світових ЗМІ. Багато скептиків називають історію вигадкою і спекуляцією. Але німець і поляк, які першими повідомили приголомшливу новину, обіцяють довести - це правда.

Пйотр Копер, поляк, який першим знайшов потяг:

- Мені 44 роки, половину життя я бізнесую, маю репутацію, родину. Погодьтеся, навряд чи я став би ризикувати всім заради дешевої сенсації і привселюдно говорити про те, чого не бачив на власні очі?

Поки ж розкопок не розпочали - історія й далі залишається красивою легендою.