Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 вересня 2015, 11:13 Суспільство
Дороги у прикордонних регіонах планують ремонтувати за рахунок митниці
Дороги у прикордонних регіонах планують ремонтувати за рахунок митниці

В Україні невідкладного ремонту потребують понад 90% доріг загального користування. Для того, щоб привести їх до якісного рівня, треба щороку надавати від 60 до 100 мільярдів гривень. І так протягом 7-8 років - підрахували в Укравтодорі. Втім, цього року капітального ремонту доріг не буде, бо грошей на це взагалі немає. Де в Україні найгірші шляхи так як їх ремонтуватимуть?

Це траса Одеса-Рені - вона зв'язує південь України з Румунією. Але швидкість руху на деяких ділянках не перевищує 10 кілометрів за годину. Усе - через ями. Водії ж з острахом чекають на дощі. Влітку вони їздили саморобними шляхами, що проклали паралельно трасі просто через поле. Восени проїхати тут буде неможливо.

Володимир, водій автобуса Одеса-Рені:

- Вообще дороги практически нет. За Татарбунарами особенно вообще. Нету.

- А сколько раньше ехали, а сколько сейчас?

- Раньше мы 4 часа ехали, сейчас - 6-7 часов.

- Это из-за состояния дороги?

- Да, да.

- И сейчас время увеличится, когда пойдут дожди?

- Мне кажется, вообще не будет. Дороги вообще не будет. Сейчас хоть по полям где как объезжаем.

Сергій, водій автобуса Одеса-Ізмаїл:

- Дорога - никакая. Яма на яме. Ехать невозможно. 200 км ехать 5-5 с половиной часов - это уже нет сил, это машина разваливается, каждые 4 дня делаешь ее. Я не знаю, как мы будем добираться зимой.

А це вже траса Самбір-Ужгород. Василь чи не кожного дня цією дорогою возить харчові продукти. Зранку вскочив у яму. Та так, що заднє колесо пробив, а на передньому пошкодив диск. Поряд із аварійною ділянкою - шиномонтаж. Його працівники розповідають - машини тут ламаються дуже часто.

Іван, майстер станції шиномонтажу:

- Як дощем заливає ці всі ями, то їх не видно. Сплошне дзеркало - їдеш, нічого не видиш. Що там під водою - нічого не знаєш. Якщо хорошо вдариш, то ремонту не підлягає.

А ось водії автобусів кажуть: чи не найгірше - то зупинки на трасі. Через величезні ями транспорту під'їхати майже неможливо. Якщо ж наважишся - можна вже не зрушити з місця. Середня швидкість на таких ділянках - 20-30 кілометрів за годину.

Ось така траса міжрегіонального сполучення, що з'єднує Харків із Луганськом. Офіційна її назва Чугуїв-Куп'янськ-Мілове. Водії кажуть - це не дорога, а справжнє пекло.

Олександр Македонський, водій-далекобійник:

- Это вообще - страшное дело. Я 42 года за рулем. Я такого в жизни не видел! Клянусь! 42 года я езжу.

На початку літа харківська обласна влада заявила про ремонт траси. 100 кілометрів дороги визнали аварійними і пообіцяли масштабну реконструкцію до осені. На календарі вже вересень, а зрушень - жодних. Лише на кількох ділянках грейдером позрізали найстрашніші нарости. Нині тут майже порожньо. Місцеві рушають в об'їзд. Кажуть - дешевше проїхати зайві 50 кілометрів, ніж потім ремонтувати машину. А ось водіям автобусів нічого не лишається, як рухатися аварійною дорогою.

В'ячеслав, водій автобуса Харків-Куп'янськ:

- Ви ж бачите, як нас воде, як нас шатає. Нічо ми не можем сдєлать. Їздим. Ресори ламаються, все ламається.

- А люди що кажуть?

- А люди кажуть - ми побували на американських горках.

В Укравтодорі, на балансі якого перебувають усі ці дороги, визнають - траси давно потребують капітального ремонту, втім, грошей на це немає!

Анатолій Цинка, керівник відділу Укравтодору:

- Якщо за кордоном нормативні документи передбачають виконання ремонтних робіт з поновлення верхнього шару зносу через 4-5 років, то це так і виконується. На жаль, у нас ті дороги, що здані в експлуатацію в 60-ті - 80-ті роки, більша частина з них, на жаль, капітального ремонту так і не бачила.

Не побачать українські дороги ремонту за бюджетні гроші і цього року.

Анатолій Цинка, керівник відділу Укравтодору:

- На поточний рік в планах у нас тільки фінансування, бюджетне фінансування будівництва автомобільної дороги 500 м Львів - Краківець. 500 м буквально - це все, що виділяється державою в цьому році.

Втім, у мешканців прикордонних Одеської, Волинської, Львівської та Чернівецької областей таки є примарна надія. З вересня тут починає роботу експеримент, за яким 5 доріг відремонтують коштом перевиконання митних зборів. Це наступні маршртути:

Частина траси Одеса-Рені, ділянка дороги Львів-Радехів-Луцьк, відрізок траси Київ-Чоп, що пролягає через Львів, Мукачеве, Ужгород, відрізок дороги Львів-Сколе, а також Сколе-Славське. Відремонтують і дорогу Стрій-Івано-Франківськ-Чернівці.

Експеримент триватиме до 1 січня 2017 року. Які конкретно суми на ремонт отримають регіони, поки не відомо, тож чи буде новація вдалою, побачимо вже незабаром.