Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 вересня 2015, 10:53 Суспільство
Шляхи подолання міграційної кризи
Шляхи подолання міграційної кризи

Міграційна криза в Європі в понеділок почала перетворюватися на справжню катастрофу. Лише до Німеччини за добу прибули 5 тисяч переселенців. Ще 12 тисяч - до Австрії та Угорщини. Такої кількості біженців світ не бачив з часів Другої Світової війни. Більшість з цих людей рятуються від громадянської війни в Сирії. І сьогодні ж у Євросоюзі нарешті погодилися легально прийняти в себе чверть мільйона біженців. Чекають перш за все на переселенців з Азії та Африки та готові витрачати на них великі кошти: лише Німеччина дає на допомогу біженцям 6 мільярдів євро. Британці та французи також пообіцяли не лишатися байдужими. Втім, не всі в Європі раді переселенцям з Близького Сходу і бачать у них загрозу.

Вокзал у Відні. Ще вчора сотні нелегалів, які нині жваво й з усмішками виходять з вагонів угорських потягів, могли лише мріяти про Австрію й Німеччину. Нині їх зустрічають оваціями. На вокзалах нелегалів чекають не з порожніми руками - волонтери й небайдужі європейці годують, безкоштовно дають ліки, питну воду й теплі речі. За потреби розселяють у тимчасових притулках або хостелах і допомагають їхати далі - в Німеччину. Сирійці, афганці, еритрейці й лівійці святкують просто на платформах.

Ангела Меркель готова надати біженцям 6 мільярдів євро матеріальної допомоги. Напередодні під час переговорів у Берліні німці погодилися відчинити кордони для утікачів з півночі Африки й Близького Сходу. За вихідні на вокзали Берліна, Мюнхена прибули до 20 тисяч людей, і це не межа. 

Ангела Меркель, канцлер Німеччини:

- Звісно, найближчими роками це змінить нашу країну. Але, сподіватимемося, на ліпше.

Програма фінансової допомоги базується на зведенні житла для переселенців, особливо - придатного для зимового періоду. Побудувати планують до 150 центрів для біженців. Крім того - німці організовуватимуть лінгвістичні курси, щоб людям легше було здолати мовний бар'єр, та допомагатимуть з працевлаштуванням. Звісно, допомогти всім охочим німці не зможуть. Зізнаються, що й далі наполягатимуть на пропорційному розподілі потоків людей з-поміж країн Єврозони. 24 тисячі нелегалів - згідно з планами ЄС - знайдуть прихисток у Франції.

Франсуа Олланд, Президент Франції: 

- Звісно, країни на півдні Європи страждають найбільше. Ми мусимо розвантажити їх і пропорційно розселити цих безпритульних через військові конфлікти людей на півночі й заході. Париж готовий далі ініціювати інтернаціональні переговори з цього приводу.

Втім, не скрізь мігрантам раді. Проблема залишається найнагальнішою в Греції, Угорщині, Туреччині й Македонії. На кордонах - черги. Нелегалів подекуди пропускають лише по 50 людей щоп'ятнадцять хвилин. Зубожілі греки, наприклад, розмістити утікачів можуть хіба на пляжах і дати ради рекордній кількості людей не в змозі. Будапешт теж  зізнається - грошей бракує, а родин біля рубежів з кожним днем дедалі більше. Папа Римський Франциск закликає увесь світ бути милостивим до знедолених. І вже є реальний результат. 

Наприклад, мільярдер з Єгипту - Нагіб Савіріс - прагне придбати для біженців цілий острів у Середземному морі. Каже - якщо влада Греції або Туреччини погодиться й продасть йому безлюдний шматок землі - створить там цілу державу, надасть утікачам робочі місця й забезпечить усім потрібним. Меценат каже - мігранти не загроза для світу. Боротися треба геть з іншим.

Нагіб Савіріс, підприємець:

- Погляньте, що відбувається з туризмом. Глобально все занепадає. Злочинці нищать історію, культуру. Банда ІДІЛ - ось що з-поміж усього спричинило міграційну кризу. Одна людина з автоматом знищила цілу туристичну галузь у Тунісі. Економіку. Ми мусимо покласти край цьому. Адже розпочато глобальний і невідворотний процес. Вбивство породжує інші вбивства.

Так, поступки європейців мігрантам можуть мати непередбачувані наслідки. ІДІЛ маскується під нелегалів і разом зі знедоленими родинами безперешкодно проникає в Європу.  Лише за останні дні кордони перетнули до 4 тисяч бойовиків.