Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 вересня 2015, 21:18 Суспільство
У Молдові вимагають відставки корумпованої влади
У Молдові вимагають відставки корумпованої влади

Масштабні антиурядові протести тривають у Молдові. Відучора в центрі Кишинева з'явилося наметове містечко. Люди вимагають відставки уряду й президента, яких називають корупціонерами. Мітингувальники кажуть - не підуть із вулиць, поки чиновники не дослухаються до народу.

Наметове містечко й до ста тисяч людей у центрі столиці. У Кишиневі тривають масштабні акції протесту. Мітинги оголосили безтерміновими. З вулиць не підуть, поки не подадуть у відставку президент, уряд, генпрокуратура й керівництво Нацбанку. Чиновники корумповані, вкрали з банківських рахунків до одного мільярда доларів - це одна восьма всього ВВП країни, й спричинили кризу - запевняють учасники акцій.

Андрей Настасе, організатор акції протесту:

- Президент республіки Молдова - це ланка олігархічної і кримінальної структури, яка обікрала націю. Ми вимагаємо референдуму, створення уряду національної довіри й нових дочасних виборів.

Мітингарі кажуть - інфляція б'є по кишенях, багато сімей ледве зводять кінці докупи. Національна валюта - лей - через масштабні корупційні схеми стрімко дешевшає, тому людям і урвався терпець. 

- Ми хочемо позбутися бандитів і жити в цивілізованій країні. Щоб наші діти зростали в Європі, а батьки мали змогу поставити їх на ноги.

- Ми хочемо змін на ліпше, адже бачимо, як живуть інші люди. Сподіваюся, зможемо домогтися свободи й демократії.

У наметовому містечку оселилися пенсіонери, педагоги, студенти, ветерани війни в Афганістані та організатори акції - громадянська платформа "Гідність і правда". Влада на вимоги протестувальників поки не реагує. Хоча за дивного збігу обставин незадовго до початку мітингів енергокомпанії відтермінували на два місяці підвищення цін на світло. Втім, аналітики кажуть - такі мізерні соціальні поступки не змусять людей прибрати намети з центру столиці.