Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 вересня 2015, 11:38 Суспільство
Фіскальна служба попереджає: несплата податків шкодить здоров'ю бізнеса
Фіскальна служба попереджає: несплата податків шкодить здоров'ю бізнеса

Бізнес завинив державі понад 40 мільярдів гривень. Не поспішають платити податки навіть підприємства з мільярдними обігами. Чому нехтують своїми зобов'язаннями перед бюджетом? Та що з боржниками мають намір робити в державній фіскальній службі?

В них мільярдні обороти, підприємства працюють і навіть процвітають, але перед бюджетом і фіскальною службою вони боржники.

Володимир Тарасенко, керівник департаменту погашення заборгованості ДФС України:

- Більше 40 мільярдів - загальна сума заборгованості перед бюджетом. Близько 100 тисяч боржників мають заборгованість перед державою, тут ми можемо казати про боржників від копійки до мільярдів. 

А для тих підприємств, які не можуть самостійно розрахуватись, пропонують договори реструктуризації. Для цієї енергетичної компанії це справжній порятунок.

Костянтин Косицький, керівник податкового департаменту компанії:

- Налогоплательщик идет в налоговый орган и вынуждено договаривается и заключает договор о рассрочке налоговых обязательств. Наша  компания своевремнно погашает обязательства согласно графикам рассрочки, в некоторый момент мы пролонгируем, продлеваем договор о рассрчоке на те суммы, которые мы не в состоянии уплатить.

Навіть найбільші підприємства країни мають податкові борги, бо за продаж своєї продукції отримують гроші лише після реалізації. Це розуміють у фіскальній службі України, тому йдуть назустріч підприємцям. Згідно закону надають можливість самостійного, добровільного погашення боргу протягом 60-ти днів з дня його виникнення. Якщо ж і після цього податків не отримали, вдаються до більш жорстких кроків.

Володимир Тарасенко, керівник департаменту погашення заборгованості ДФС України:

- Процедура банкрутства, блокування рахунків платників, арешт рахунків - це стягнення безготівкових коштів, готівкових коштів, це навіть реалізація майна боржника.

Цей процес уже запущено - приміром, в Луганській області продали нерухомість хімічного комбінату на 985 тисяч гривень, в Київській області будматеріали підприємства на 638 тисяч, а у Львівські області - устаткування паливно-енергетичного комплексу на 600 тисяч гривень. У Державній фіскальній службі звертаються до усіх: якщо й виникають проблеми зі сплатою податків, просто звертатись до них задля співпраці.

Володимир Тарасенко, керівник департаменту погашення заборгованості ДФС України:

- Ми на сьогодні готові проводити персональні зустрічі, якщо цього потребує ситуація, ми можемо їм запропонувати різні шляхи врегулювання, для нас все одно, який це бізнес - великий, середній чи малий, для нас головне - розуміти, він платіжеспосібний чи ні.

Нині в Україні сплачує податки більше 3 мільйонів підприємців. Але найбільші боржники - великі підприємства. Тому у ДФС попереджають корпорації - затягування зі сплатою податків лише шкодить, рано чи пізно, але податкова таки отримає своє.