Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 вересня 2015, 00:01 Суспільство
У Києві затримали терористів-підривників
У Києві затримали терористів-підривників

Несамовитий вибух у столиці. На Оболоні хотіли підірвати цілий житловий будинок. На щастя, підривників схопили правоохоронці, які вистежували їх тижнями.

Справжнісінький бойовик за голівудським сценарієм перелякав мешканців столичної Оболоні цієї ночі. Та замість комп'ютерних спецефектів людей неабияк вразив вибух бойової гранати. Яскраве світло і є тим самим вибухом. Від цього вогника і вибухової хвилі здригнувся весь будинок. Люди не знали, що сталося і куди тікати.

Алла Іванівна, киянка:

- Вообще страшно було, ніч була страшна, ніхто не спав, всі бояться, ми всі боїмося сьогодні. А взатвра знов будуть... Ну хорошо, шо остались живі, а шоб підірвали...

Алла Іванівна й досі дуже нажахана. Гуркіт налякав її трирічного онука.

Алла Іванівна, киянка:

- Ми вскочили всі, всі вскочили від того взриву, в хаті Саша маленький, три годіка, і він начав плакать, начав плакать, такий взрив був...

Інна через стіну до осередку вибуху, перед самим спалахом жінка якраз зачинила вікно.

Інна Безкова, киянка:

- Як тільки в мене погасло світло і я виключила телевізор, буквально 2 хвилини - і був вибух. В мене було таке відчуття, що це кіно, але сила вибуху давала зрозуміти, що це не кіно.

Що саме здригнуло і ввело у страх мешканців? І чому саме їхній  будинок? Люди одразу здогадалися. Тут на першому поверсі волонтери організували пункт збору допомоги воїнам АТО. Саме на балкон приміщення і кинули вибуховий пристрій.

Ігор Шумик, кореспондент:

- Підривник закидає гранату ось сюди, на балкон. Тут вона детонує і вибуховою хвилею руйнує вхідні двері. Осколки помітні тут усюди. Якби хтось працював на кухні чи готував би їсти, жертв не уникнули б.

Волонтер показує дірки у стінах. У кімнаті не залишилося живого місця. Скалки пробили отвори всюди, навіть металеві двері рясніють пошкодженнями.

- Є дірки в трьохміліметровій сталюці, тобто уламки пробили залізо на три міліметри. Якби були люди в офісі, могли статися жертви.

Момент вибуху і його організаторів насправді відзняли не випадково. Слідчі СБУ кілька днів вистежували по всьому Києву 4-ох осіб. Саме під час спроби затримання чоловіки відбивалися й відстрілювалися та врешті жбурнули гранату на балкон.

- Голову поднял! От чего чека?

- Чека от гранаты!

Оперативники без втрат схопили підривників, щоправда, одного поранили пострілом у ногу. Усі четверо затриманих планували теракти у столиці. Користувались портативними раціями, їздили автомобілями з фальшивими номерами і мали запаси харчів і камуфляжної форми.

Олена Гітлянська, речниця СБУ:

- У них було вилучено багато предметів, які свідчать про те, що теракти готувалися не лише в цьому приміщені. Зараз порушено кримінальне провадження за статтею 258 - терористичний акт, тривають слідчі дії.

Організатор терористичної групи - уродженець Сахалінської області Російської Федерації, решта - з Київщини. Після низки терактів угруповання терористів мало втекти до Криму.