Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 вересня 2015, 22:32 Суспільство
Сполучені штати Америки захлюпнула хвиля насильства
Сполучені штати Америки захлюпнула хвиля насильства

Місто Мілуокі в штаті Вісконсин стало новою столицею організованої злочинності. Сполучені штати Америки поглинула хвиля насильства. Статистики фіксують рекордну кількість злочинів у мегаполісах. Чому нападники не бояться поліції і покарання за вбивства і пограбування?

Поліційні сирени, захоплення заручників, пограбування, постріли, штурм і кровопролиття. Сполучені штати Америки захлюпнула хвиля насильства.

Едвард Флін, директор департаменту поліції м. Мілуокі:

- Чикаго, Балтимор, Міннеаполіс, Сент Луїс, Новий Орлеан, Нью-Йорк, Детройт, Вашингтон, Х'юстон, Даллас і Атланта. Рівень вбивств і інших злочинів колосально зріс проти 2014-го. Лише за останній місяць ми вилучили 1209 одиниць зброї. 83 відсотки з них - це речові докази для суду.

У місті Мілуокі, штат Вісконсин показники рекордні - вбивати і грабувати там стали на 76 відсотків більше, ніж торік. Місто тепер найнебезпечніше у США, випередило навіть славетне Чикаго. Заокеанські статистики з жахом констатують: віднедавна через вогнепальні поранення й умисні вбивства у США гине більше американців, ніж внаслідок ДТП. Це стає тенденцією. Люди, які ніколи раніше не мали проблем із законом, раптом беруть зброю до рук і вбивають когось. А далі - як рецидив. Це повторюється знову й знову.

Гаррі МакКарті, суперінтендант поліції м. Чикаго:

- Побутове насильство й злочини, скоєні на расовому підґрунті, немов вірус розповсюджуються країною. Приміром, у Нью-Йорку рівень злочинності за останній рік зріс на 20 відсотків.

Білл де Блазіо, мер м. Нью-Йорка:

- Звісно, вуличні банди відіграють неабияку роль у цьому. Ми ж повинні пояснювати, передусім, дітям і підліткам, що злочинець не має майбутнього, він ніколи не вчитиметься в коледжі, не зробить кар'єри. Треба викорінювати ці поняття від самого початку. Тоді вдасться змінити цифри.

Журналісти часопису New York Times провели розслідування з огляду на загальнонаціональні масштаби проблеми. Припускають - все почалося після масової критики в бік правоохоронців через кілька резонансних убивств. Торік у сумнозвісному місті Фегрюсоні полісмен Даррен Вілсон застрелив підлітка-афроамериканця Майкла Брауна й залишився безкарним. У Балтиморі за схожих обставин у квітні загинув Фредд Грей, і це здійняло справжнє повстання. Через масові заворушення правоохоронці змушені були стати обережнішими й менш активними під час служби. Цим тепер користуються злочинці.

Останнім часом за їхньою роботою пильно стежать, особливо це стосується зловживання службовим становищем. Будь-яку дію можуть використати проти них. Аналітики називають те, що нині відбувається, ефектом Фергюсона. Адже рівень довіри до поліції в США стрімко знизився саме після подій у цьому місті. Дедалі більше американців купують зброю і воліють самостійно захищати свої інтереси з пістолетом або автоматом у руках. Минулого тижня вбивство телевізійників Елісон Паркер і Адама Ворда у прямому ефірі новин вкотре активізувало дебати з приводу обмеження легального обігу зброї. Але скільки треба чекати реального результату дискусій - тяжко сказати навіть найдосвідченішим детективам і слідчим.