Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 вересня 2015, 20:14 Суспільство
Теракт під Радою - більше питань, ніж відповідей
Теракт під Радою - більше питань, ніж відповідей

Страшна смерть у муках трьох та більше сотні покалічених. Чи можна було уникнути вчорашнього жахіття під Верховною Радою України? Чому бійця з гранатою не знешкодили співробітники СБУ? Чому димові шашки та гранати назад у мітингувальників повертали пожежники?  Чому замість злагоджених дій правоохоронців була суцільна паніка?

Ось кадри, зроблені за мить до трагедії біля парламенту. Молодик у лікарняній масці нібито щось дуже ретельно шукає в заплічнику. Що саме - стає зрозуміло за хвилину. У натовп з правоохоронців чоловік кинув бойову гранату. Як наслідок - сотні постраждалих, за кілька хвилин від тяжких травм, на місці, гине нацгвардієць Ігор Дебрів. Сьогодні протягом дня у лікарнях помирають ще двоє хлопців - Дмитро Сластіков та Олександр Костина. Їхнього вбивцю - Ігора Гуменюка - вже ввечері затримує СБУ. На оприлюднених кадрах добре видно, що в рюкзаку залишилася чека від кинутої у правоохоронців гранати, та ще одна граната - така сама. 

- Де поділась граната?

- Що ти зробив з однією гранатою?

Разом з підозрюваним СБУ затримала і його помічника. Обидва спільники входили до батальйону Січ і нещодавно повернулися із зони АТО. Звідки в мирного мітингувальника взялася бойова граната? Питання риторичне.

Олександр Писаренко, командир батальйону Січ:

- Це російська граната, я маю тільки одне пояснення - там, на передовій, вони досить часто захоплювали російське, деякі побратими і протитанкові гранатомети захоплювали.

Те, що граната трофейна, опосередковано підтверджують й експерти. Вони з'ясували, що вибухнула граната РГО (ручна граната оборонна) російського виробництва. Вона розривається на 700 маленьких осколків, радіус ураження 50 метрів, її уламки майже гарантовано вбивають, якщо перебувати ближе 17 метрів від місця вибуху. Але як людина зі зброєю взагалі опинилася посеред натовпу на мітингу, де сотні правоохоронців мали спрацювати на випередження?

Ігор Никитенко, рядовий міліції (батальйон Січ):

- СБУ цим займається, поскільки я знаю, СБУ допустила помилку, то не відповідаємо за це. Можна було якось не допустити, вони ж слідкують за цим телефонами, ще за чимось... Недопрацювала, як можна було з гранатою йти на мирний мітинг, це треба було відслідковувати сразу.

Чому цього не зробили спецслужби - загадка і для Сергія Шабовти. Разом з експертом з міжнародної безпеки вивчаємо дії підривника.

Cергій Шабовта, експерт із міжнародної безпеки:

- Він абсолютно стоїть, причому в такому вільному колі людей, це не случайний виплеск емоцій, людина закрита, обличчя, голова, шоб не ідентифікувати.

Тобто злочинець свідомо готувався до теракту. Він висмикнув чеку ще в заплічнику і кинув гранату, куди й хотів.

- Це ж не раптові емоційні дії: я йшов, мені не сподобалось. Він готувався, він тримає в руках улики, в якому можна помістити, це свідчить, шо ці учасники, демонстранти - вони не проходили ніякий контроль.

Справжнє щастя, каже Сергій, що вдалося уникнути набагато більшої кількості жертв. Смертельно-небезпечним дилетантством експерт вважає також дії пожежників та правоохоронців у цивільному, які кидали назад у мітингувальників димові шашки. 

- Це паніка, паніка в діях, ті, хто там мав би достатньо виважено... Те, що людина бере і відкидає, можливо, вибуховий пристрій, просто назад в натовп, де так само могла біда статись - це неможливо.

Експерт певен: до цього мітингу правоохоронці та спецслужби мали підготуватися, аби запобігти теракту. Чи то не підготувалися, чи то не запобігли.

- Там мають працювати УДО, спецпідрозділи СБУ, оскільки це ознаки терористичного акту. Представники спецслужби мають працювати в натовпі, мають виявляти тих, хто носій самих таких яросних дій, навіть собаки службові.

Приміром, у Європі та США проблему мітингів розв'язують спеціальними законами. У багатьох випадках поліція передусім нейтралізує людей у балаклавах та із закритими обличчями, часто всіх мітингарів перевіряють з металошукачами. Як правило, це допомагає, і пронести на масові заходи ножі, вогнепальну зброю або вибухівку зловмисникам не вдається.