Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 вересня 2015, 20:02 Суспільство
Про перебіг розслідування та стан поранених під ВР
Про перебіг розслідування та стан поранених під ВР

Кількість жертв вибуху під стінами Верховної Ради зросла - сьогодні медики повідомили про смерть ще двох бійців Нацгвардії. Загалом від вибуху гранати загинуло троє людей: Ігор Дебрін - йому було 24 роки, Дмитро Сластніков - 21 рік та 20-річний Олександр Костина. Усіх трьох взяли на службу навесні цього року. Чоловіка, який кинув гранату в людей, та його поплічника затримали ще напередодні. Також у СІЗО 18 осіб, причетних до вчорашніх сутичок. Правоохоронці відкрили провадження за п'ятьма статтями Кримінального кодексу.

Ці кадри вибуху під стінами Верховної ради в Києві облетіли весь світ. Вже в перші хвилини після нього стало відомо про першу жертву теракту - 24-річного нацгвардійця Ігора Дебріна. Він дістав поранення голови та грудей. А вже наступного дня лікарі констатували смерть ще двох тяжко поранених бійців: 21-річного Дмитра Сластнікова та 20-річного Олександр Костини. Всі троє служили в одній військовій частині, приятелювали і були  поруч один з одним, коли пролунав вибух.

Тетяна Барановська, заступник керівника Київської клінічної лікарні №17:

- Все, що залежало від лікарів, навіть більше вони зробили. Не завжди ми можемо допомогти у критичних ситуаціях. Стан їх був настільки важкий, що лікарям не вдалося, хоча приклали максимум зусиль для того, щоб зробити все можливе.

На місці трагедії дуже небагато людей. На ще вчора закривавленому, а нині дзеркально чистому тротуарі - лампадки зі свічками та квіти.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Сьогодні під стінами Верховної Ради малолюдно: лише кордон правоохоронців та журналісти. А ось саме на цьому місці і вибухнула граната. Ось яма, а повсюду сліди від скалок.

Любов теж принесла букет. Вчора вона бачила все на власні очі і від шоку не може відійти й досі.

Любов Лавриненко, киянка:

- Мені як матері - це жахливо. Я даже не представляю, як подивиться в очі матері, чия дитина загинула на мирній території, тим більше перед ВР. Для мене це жахливо. Просто жахливо.

За інформацією Міністерства внутрішніх справ загалом у вчорашніх сутичках дістала поранень 141 людина. Серед них 132 співробітники МВС. Восьмеро з них мають тяжкі ушкодження. Поранило й оператора Максима Волобоєва. Хлопець саме тримав відеокамеру, коли поруч вибухнула граната. Відчув, що в бік щось вдарило, та не звернув особливої уваги. Помітив кров лише за годину.

Максим Волобоєв, постраждалий:

- Така ранка глибиною на півфаланги пальця. Вижжена, тому не було багато крові. Влетіло туди, пробило мені цей ремінь, тут дірочка. Пробило штани, тут була ще сорочка, теж пробила і туди залетіло.

Чоловіка, якого назвали призвідником вибуху, затримали одразу, вже за годину після теракту. 21-річний Ігор Гуменюк, якого підозрюють у злочині, спочатку у скоєному зізнався, але пізніше від своїх свідчень відмовився, незважаючи на те, що в його рюкзаку знайшли чеку від ручної гранати та ще один набій. Нині він у слідчому ізоляторі. Про затриманого кажуть, що він досвідчений солдат, відвоював на Сході України не один місяць. Його командири таким вчинком вояка шоковані.

Олександр Писаренко, командир батальйону Січ:

- Підозрюваний дійсно являється членом батальйону, але 29 числа він написав рапорт на звільнення. Як казав мені в особистій бесіді - хоче переводитись до ЗСУ. Ми однозначно не підтримували і не підтримуємо такі діїї, які вчора відбулися під ВР. Як це сталося - це, чесно кажучи, шок для всіх.

Ще 18 осіб, причетних до вчорашніх сутичок під парламентом, затримані. Правоохоронці розпочали кримінальні провадження одразу за п'ятьма статтями Кримінального кодексу.

Оксана Блищик, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Проводиться досудове розслідуванні, в ході яких буде досліждено всі обставини вчинення цих правоопорушень. Правоохоронці зокрема вилучають усі фото та відеоматеріали із мережі, ці матеріали вже опрацьовуються й вже встановлено чимало учасників цих подій, зараз працюємо над тим, щоб зібрати докази, що свідчитимуть про причетність до правопорушень.

МВС обіцяє покарати всіх, хто планував і допомагав скоїти цей страшний злочин. На допити вже викликають десятки мітингарів, що були того трагічного дня біля Верховної Ради.