Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 серпня 2015, 19:59 Суспільство
Хронологія кривавого понеділка
Хронологія кривавого понеділка

Сьогодні після голосування за зміни до Конституції, зокрема про децентралізацію, розгорнулася масова бійка між мітингувальниками та правоохоронцями. В кордон захисників парламенту полетіли димові шашки, палиці та пляшки з водою. Апогеєм бійки стала бойова граната, яка вибухнула під ногами нацгвардійців. Один боєць загинув, ще кілька - у вкрай тяжкому стані.

Секунда тиші, а коли розсіявся дим - всі побачили це жахіття: хтось шкутильгає, хтось тримається за голову, деякі правоохоронці лежать у калюжах крові. На цих кадрах видно сам момент вибуху та чоловіка, що кидав гранату в міліцію.

- По-моему, 200-й. Скорую! Снимай, снимай быстрей.

Йому було лише 25. Ігор був строковиком Нацгвардіі. Одяг форму лише навесні. Скалки від вибуху прошили груди та голову хлопця. Без жодних шансів на життя. І це не війна на Сході країни, а баталії в центрі Києва. З самого ранку під Верховною Радою гаряче. Сотні мітингувальників виступають проти ухвалення закону про децентралізацію. Та за законопроект таки проголосували.

Юрій, киянин:

- Когда объявили результат голосования, люди подошли ближе к щитам и кричали "Ганьба!", началась толкотня, произошел, одна петпрда взорвалась среди людей, потом взорвалась петарда на входе.

Правоохоронці почали відтісняти натовп від входу у Верховну Раду, прибуло підкріплення - солдати Національної гвардії. Саме тоді з натовпу в міліціонерів полетіли пляшки з водою. А в пікетувальників - петарди. Причому на відео добре видно - кидали їх не правоохоронці. Вони летіли - знову ж таки - з боку демонстрантів.

Юрій, киянин:

- Одна с петард не взорвалась. Это перемотанная скотчем петарда и внутри проволка. Это бросали в людей. И одновременно, когда бросали в людей, бросили и в милицию. В милицию полетела боевая граната, а в людей петарды, перемотанные проволкой.

Після вибуху почалася справжня паніка - постраждалих було скільки, що медики просто не встигали допомогти всім. Поранених вивозили і машинами швидкої, і поліційними - ось як це було. Та все ж автомобілів не вистачало. Поранених було дуже багато. Десятки.

Олег, патрульний полісмен:

- Незрозуміло, чи то граната, но є постраждалі люди.

- Сільки?

- Незрозуміло, ми приїхали не підкріплення, ми забираємо потерпілих. Правоохоронці там, невідомо, людей забираємо.

- Які травми.

- Я не можу сказати, ми не лікарі, візуально - руки, ноги.

Здавалося б, натовп заспокоївся, та за кілька хвилин після вибухів демонстранти знову зійшлися з правоохоронцями. І знову - є поранені. Двом чоловікам розтрощили голови камінням.

Володимир, киянин:

- Одного журналіста забрали.

- В ментовку забрали?

- Не, в скору помощь. Голова розбита. Осьо, дивіться, і щось з ухом.

Наслідки сутичок поблизу Верховної Ради невтішні - за офіційною інформацією, на цю мить - 54-ро поранених, один загиблий.

Віталій Кличко, київський міський голова:

- На жаль, на жаль, з інформаціі, яку ми отримали, вже є загиблий. Загиблий є, я зараз не можу казати про кількість.

Зараз під парламентом вже спокійно, та правоохоронці поки не залишають своїх позицій.