Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 серпня 2015, 21:21 Суспільство
Хвиля нелегальної міграції може докотитися до України
Хвиля нелегальної міграції може докотитися до України

Україні, можливо, доведеться розселяти на своїй території втікачів з Африки й Близького Сходу. Європа тріщить по швах від нашестя нелегалів. Урядники Євросоюзу шукають методи уладнання кризи, адже тисячі людей щодня штурмують кордони держав, а найстрашніше - масово гинуть у пошуках ліпшого життя.

Вокзали, морські порти, узбережжя курортних островів. Угорщина, Сербія, Македонія, Туреччина, Греція. Країни Євросоюзу і ті, які планують вступити до спілки, мусять пропорційно розселяти мігрантів з Півночі Африки й Близького Сходу на своїх територіях. Європа переживає найбільшу міграційну кризу з часів Другої світової війни. Голова Єврокомісії Жан Клод Юнкер пропонує встановити обов'язкову систему квот для мігрантів. Приміром, Україна за підрахунками єврочиновників зможе розмістити на своїй території до ста тисяч утікачів з Лівії, Сирії, Іраку, Ємену й Еритреї. Німеччина - одна з країн, яка підтримує ініціативу. Через небувалий потік нелегалів до Старого світу днями там зробили сенсаційну заяву.

Томас де Мез'єр, міністр внутрішніх справ ФРН:

- Якщо ніхто не дотримується закону, функціонування Шенгенської зони - під загрозою. Ми не можемо прийняти й розмістити 40 відсотків усіх утікачів. Франція, Бельгія й інші європейські країни мусять разом з нами шукати вихід з міграційної кризи.

Залишатися в Європі мають право лише ті біженці, які втекли від військових дій - кажуть єврокомісари. Решту людей примусово повертатимуть додому. Вже восени мають  ухвалити відповідний законопроект. Він встановить кримінальну відповідальність для контрабандистів, які нелегально переправляють міґрантів через кордони. До в'язниці саджатимуть і самих нелеґалів, які несанкціоновано проникли в ЄС.

Напередодні на автобані в Австрії у вантажівці знайшли тіла 71 мертвого мігранта, з-поміж них троє дітей. Люди задихнулися в причепі, контрабандисти покинули їх помирати. Тіла вже почали розкладатися.

Вікторія Цзіжер-Ковач, речниця поліції:

- Ми заарештували чотирьох підозрюваних - трьох болгар і одного афганця. Ще два десятки імовірних спільників свідчать у справі. Тривають обшуки. Угорська й австрійська поліція об'єднали зусилля.

По інший бік Середземномор'я, у Лівії, напередодні втопилися 200 нелегалів, переважно жінки й діти. Сотні людей зникли без вісти.

Айман Таллаал, громадянин Сирії:

- Середземне море стало домовиною для таких людей, як ми. Це маршрут смерті. Але я, моя родина, ми змушені тікати з Батьківщини й рятувати дітей від війни.

Європейці кажуть - ситуація щодня стає дедалі загрозливішою. Тому Франція, Велика Британія, Німеччина, Італія й інші країни ЄС мають об'єднати зусилля і врятувати цих людей від загибелі.

Джуліан, активіст:

- Одна справа, коли сотні людей гинуть у Середземномор'ї, і зовсім інша, коли це відбувається поруч з тобою. Усі мають зрозуміти - це спільна трагедія Європи й світу. У цих людей невеликий вибір - загинути на батьківщині, або ризикнути й спробувати втекти.

Александр Вуйчич, прем'єр-міністр Сербії:

- Хтось зводить паркани на кордонах, стіни, прокладають колючий дріт на рубежах, хтось реєструє відбитки пальців цих людей, або розселяє в спеціалізованих центрах. Приміром, у Сербії більшість з них залишатися не бажають. Ми - одна з транзитних країн. А там, куди прагнуть потрапити біженці - для всіх бажаючих місця немає.

Дебати з приводу уладнання рекордної міграційної кризи тривають. І Києву, найімовірніше, напевно доведеться селити сотні тисяч нелегалів на своїх чорноземах.