Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 серпня 2015, 22:48 Суспільство
Волонтери розмалювали рівненську дитячу лікарню
Волонтери розмалювали рівненську дитячу лікарню

Новація у Рівненській обласній дитячій лікарні має сприяти швидшому одужанню малюків.  Двоє художниць-волонтерок створили біля входу до установи неймовірні 3-Д малюнки. І тепер маленьких пацієнтів зустрічатимуть лікар Айболить, крокодил Гена та патріотичний папуга. Пройти повз мультяшних героїв поки що не вдавалося ні одній дитині.

5-річний Владислав із Володимирецького району з хворобами бореться від самого народження. Вроджена вада стравоходу, чотири перенесені операції. Втрачений імунітет, постійний кашель та хронічний бронхіт. Вже другий тиждень Владик у педіатричному відділі обласної дитячої лікарні.

- Та нічого мені не болить! Мене один раз оса вкусила...

Медиків синочок давно не боїться, каже мама Владика Марія. Втім, часте перебування в лікарні стомлює непосидючого хлопчика. Тож коли він побачив поблизу закладу малюнки, одразу збадьорився. 

- Ще щось тут намалювали! Попугая ще тут намалювали.

Марія Бабик, мама Владислава:

- Ми завжди йдемо сюдою, то він іде тільки через місток. Коли є оце, дитина зразу веселіша стає сама по собі. 

А це родина з Кузнецовська. 2-річна Меланія і 4-річна Магдалена разом з мамою й татом в обласну дитячу лікарню приїхали на консультацію. Кажуть: приємно вражені.

- Доцінька, подобається тобі? Магдалена, тобі подобається, доця?

- Да.

Руслан, мешканець Кузнецовська:

- Такого ще не бачили, дуже гарно і красіво. Цікаво, хто це робить. Бо я перше подумав: хто це робить і чого це робить. Мабуть, це так, від душі просто люди роблять, да?

Свою душу і талант вкладають у малюнки Наталія Приймачук та Оксана Черначук. Дівчата - професійні художниці та волонтерки. Малюнки з 3-Д ефектом у їхньому творчому доробку вперше. 

- Просто було цікаво спробувати. Бо так, якби за гроші, то я не знаю, чи ми б взялися.

Адміністрація закладу про свій проект оголосила через соцмережі. У лікарню дівчата прийшли вже з ескізами. Далі спеціальна фарба для асфальту. Полотно - сам асфальт. І першою на ньому з'явилась ось ця символічна прірва.

Світлана Прокопчук, кореспондентка:

- Це, вочевидь, єдина прірва, стояти над якою не страшно. Яскраві фарби, барвисті метелики. Головне значення цього символу - у маленьких пацієнтів все буде добре.

Оксана Черначук, художниця:

- Коли ми малювали, йшла мама з хлопчиком. І хлопчик питає: Мама, а що тут малюють дівчата? А мама каже: Ну це вони малюють прірву, оце так, каже, як і в нашому житті буває, що із всіх негараздів, із всіх прірв ми вилітаємо, як метелики.

Символічного містка на малюнку нині маленькі пацієнти не пропускають - обов'язково через нього стрибають. Не оминають і другого малюнка. Він аж десять метрів завдовжки. Лише шапка на лікареві Айболить - триметрова.

- Ми зробили папугу патріотичну, таку жовто-синю, і вирішили ще вишивку зробити на Айболиті. Ну все - таки український більш, і якись віночок, мабуть, буде в мавпочки, так само український.

Обрати героїв для малюнка допомагав 4-річний син Наталії Святослав. 

Наталія Приймачук, художниця:

- В мене є синочок, то він дуже любить саму казку Корнія Чуковського, то там є, що саме з Айболитом жив крокодил і мавпочка Чічі, і сова Пумба, і папуга Руда, по моєму.

Щоби отримати 3-Д ефект, на малюнок треба дивитися з відповідного місця. Після кожного помаху пензлика художниці стають на нього, щоб пересвідчитись - їм усе вдається. Дітки ж, поки не висохне фарба, можуть спостерігати за їхньою роботою здаля. А ось до розмальовування фасадів лікарні могли долучатись усі охочі. За пензлика брався навіть головний лікар закладу.

Віталій Бойко, керівник рівненської Обласної дитячої лікарні: 

- Ці малюнки, які ви бачите, це малювали і волонтери, і громадські діячі, і наші дітки з мамами малювали, і навіть лікарі, і я десь там з пензлем був тоже, біля тої пташечки.

Бюджетних грошей на фарбу не витрачали - допомогли підприємці і навіть лікарі. Коли ж асфальту для творчості стало замало, жартують медики, перейшли на персонал.

Віталій Бойко, керівник рівненської Обласної дитячої лікарні: 

- Так як фасад новими малюнками, то ми наших медсестричок обновляємо новою формою. Не білий халат, який відлякує дитину після кількох днів перебування, бо ж вони всі або таблетку сунуть, або укола дають, чи капельницю ставлять, чи аналізи беруть, а ми вирішили медсестричок, особливо медсестричок маніпуляційних, які мають безпосереднє відношення до маніпуляцій, одягнути в гарні халати з зайчиками, білочками, слониками, жирафами.

Для дворічної Іринки мультяшні герої у двобої зі страхом перед голкою поки що програють. Зате в сукупності з 3-Д малюнками, сподіваються рівненські медики, вони виправдають надію батьків та лікарів, і сліз у стінах обласної дитячої лікарні буде значно менше, аніж сміху.