Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 серпня 2015, 21:55 Суспільство
У Франції нагородили туристів, котрі знешкодили озброєного терориста
У Франції нагородили туристів, котрі знешкодили озброєного терориста

Туристи запобігли масштабному терористичному актові у Франції й стали національними героями. Франсуа Олланд вручив державні нагороди трьом американцям, які голіруч знешкодили в електричці небезпечного злочинця, озброєного автоматом Калашникова. Приголомшливі факти цієї історії вражають. Терорист нібито хотів просто пограбувати пасажирів експреса, а зброю знайшов на вулиці.

Вокзали посилено патрулюють, підозрілих пасажирів обшукує поліція зі зброєю, скрізь нишпорять кінологи з псами. У Бельгії і Франції вживають безпрецедентних заходів безпеки. Спецслужби активізували роботу після того, як у електричці, що прямувала з Амстердама до Парижа, знешкодили чоловіка з автоматом Калашникова, пістолетом і ножами. Люди, які стали свідками тієї події, досі не можуть оговтатися від пережитого.

Емі, туристка зі США:

- Я спала, почула крики, звук битого скла, розплющила очі й злякалася, бо у волоссі були скалки, поруч з нами з чоловіком знайшли зброю.

26-річного чоловіка з автоматом Калашникова на плечі випадково побачив у туалеті один з пасажирів. Його повалили на землю і відібрали зброю. Одного зі сміливців - Спенсера Стоуна, бійця Національної гвардії США - злочинець поранив. Нині троє друзів-американців розповідають журналістам, як змогли голіруч знешкодити небезпечного терориста.

Спенсер Стоун, громадянин США:

- Ми з Алеком і Ентоні відібрали зброю. Він мав намір стріляти, в нього був автомат. Ми одразу збагнули, що може статися непоправне, й змогли разом запобігти цьому.

Барак Обама і Франсуа Олланд подякували американцям за героїзм. Французи нагородили орденом Почесного Легіону.

Франсуа Олланд, президент Франції:

- У критичній ситуації ці люди зробили все можливе, їхня рішучість врятувала життя. Ми мусимо пишатися ними і зараз вшановуємо їхню мужність.

26-річний підозрюваний Айюб ель Хаззані - родом із Марокко. Останні 7 років мешкав із родиною в Іспанії. Сусіди й знайомі не можуть повірити, що він намагався скоїти теракт.

- Я здивувався, коли увімкнув новини. Часто зустрічав його і родину. Ніколи б не запідозрив, що він терорист.

- Нам страшно. Адже його батьки мешкають поруч з нами. А про нього кажуть - він злочинець.

Адвокат підозрюваного тепер каже: він не мав наміру вбивати когось і до тероризму непричетний. Державний захисник наводить досить дивні аргументи з приводу намірів підозрюваного. Калашникова Айюб начебто просто знайшов у парку неподалік залізничного вокзалу.

Софі Давід, адвокат підозрюваного:

- Він зізнався, що хотів пограбувати пасажирів електрички, але вбивати нікого наміру не мав. Він безпритульний. Знайшов на вулиці валізу зі зброєю й зрадів. Хотів, погрожуючи автоматом, вимагати грошей, а потім розбити вікно й утекти.

Втім, правоохоронці не вірять щиросердому зізнанню безпритульного.

Бернар Казнев, міністр внутрішніх справ Франції:

- Іспанська влада стежила за цією особою і внесла його в перелік підозрілих ще в 2014 році.

У прокурорів до того ж начебто є докази про причетність Аюба Хазанні до радикальних організацій. Наприклад, з травня до липня він нібито тренувався в таборах ІДІЛ, щоб стати членом банди й воювати в Сирії. Контртерористичні організації одразу кількох країн перевіряють ці факти.