Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 серпня 2015, 21:42 Суспільство
Як забезпечували безпеку на параді в Києві
Як забезпечували безпеку на параді в Києві

Жодних сутичок, масштабних бійок та грубих порушень. Київська міліція відзвітувала: військовий марш на честь Дня Незалежності пройшов без інцидентів. У столиці сьогодні вартували майже п'ять тисяч правоохоронців та бійців нацгвардії. На самому Хрещатику та Майдані охочим подивитися на парад довелося пройти крізь кілька кордонів міліціонерів і металошукачі.

На годиннику восьма ранку. До офіційного початку військового параду до Дня Незалежності ще дві години, а людей у центрі Києва вже сотні. У формі, цивільному, з собаками та навіть з вибухотехнічною лабораторією - правоохоронців у цей час у столиці більше, ніж охочих подивитися на парад.

Павло Прядко, кореспондент:

- Столична міліція відзвітувала: сьогодні на вулиці вийшли майже п'ять тисяч правоохоронців, вони забезпечуватимуть протягом усього дня порядок у Києві та не допустять жодних провокацій або ж терактів.

Наша знімальна група зливається з натовпом. Як помітити серед цього люду небезпечного злочинця або ж терориста? Правоохоронці переглядаються, вдивляються в перехожих. На варті й патрульна поліція. Вони й відкривають таємницю пошуку небезпеки.

Таїсія Маслова, патрульна:

- Ми працюємо у звичному режимі, більше звертаємо уваги на людей, на якісь надзвичайні події, ну якщо будуть якісь сумки, то будемо приймати міри. Якщо вона буде сама стояти, без хазяїна, будемо перевіряти.

Вже ближче до головної сцени країни - черга. Люди хочуть побачити зблизька урочисту церемонію, але для цього треба пройти крізь правоохоронців.

Павло Прядко, кореспондент:

- На Майдані та Хрещатику сьогодні встановили десяток металошукачів. Вони тут заради безпеки. Правоохоронці не пропустять, якщо у сумці є ніж, газовий балончик, пістолет й тим паче щось небезпечніше. На щастя, із забороненими речами ніхто сюди не прийшов.

- Сумку залишаєте й проходите по черзі! Відкрийте, будь-ласка, сумочку!

Ми так само показуємо всі особисті речі. У нас, звісно, з собою нічого небезпечного. Металошукач позаду. Черга не зменшується, а навпаки. Під палючим сонцем люди на диво спокійні та розуміють, що пройти крізь металеві рамки нині - звичайна потреба.

- Обов'язково, мало що у людей на умі, є різні люди, й психічнохворі, не зрозуміло, що у кожного. Це обов'язково треба.

- Я сонце люблю, ну черга, ну...

- Воно усім буде спокійніше.

Павло Прядко, кореспондент:

- Більшість тих, кого ми опитали, кажуть, що не боялись їхати до центру на святкування Дня Незалежності, а коли побачили тут таку кількість правоохоронців, металошукачі, рятувальників, медиків - повністю відчули себе у безпеці.

За парадом та людьми правоохоронці спостерігали навіть із дахів будинків, що розташовані поряд із Майданом. Але їхні здібності не знадобилися. У міліції кажуть, що цього разу на такому масштабному заході здивували як самі кияни, так і гості столиці. Жодних сварок, скандалів і бійок. Всі урочистості пройшли без неприємностей і до райвідділів з Майдану нікого не забирали. Навпаки, найщасливіші та усміхнені ще й отримали презенти від поліції.