Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 серпня 2015, 23:39 Суспільство
На Одещині переселенцям дали команду збиратися з речами
На Одещині переселенцям дали команду збиратися з речами

Інвалідів-переселенців зі Сходу викидають з санаторія, де вони мешкають, очікуючи постійного житла. Хворих і безпомічних фактично виживають з їхніх осель, їм дали лише ніч на збори.

Марія Тарасова, кореспондент:

- Виїжджати чи лишатися? Такий непростий вибір доведеться зробити інвалідам-переселенцям, що вже рік живуть у санаторії "Сенетатя" на Одещині. Вчора близько 10 вечора їм повідомили: на ранок прийдуть автобуси, щоб вивезти їх в інший санаторій. Всю ніч нервували та збиралися. На ранок дізналися: на новому місті їх чекають ті самі умови. А головне, так само харчування власним коштом.

Останні дні для цих людей, інвалідів-переселенців зі Сходу, перетворилися на суцільний жах. Вчора їм заявили - з 1 вересня за їжу доведеться платити. Сума для хворих непідйомна - 70 гривень на день! А потім їх шокували ще більше.

Ірина Селюкова, мешканка санаторію:

- Сообщать на ночь глядя людям: Пакуйте вещи, завтра вас вывезут. Куда вывезут, в какие условия, не имея достоверной информации от обладминистрации, ненормально это: говорить такое людям больным на ночь. У людей были психические срывы, кто-то полночи не мог заснуть.

Терміново переїжджати до санаторія Куяльник вирішили в обласній адміністрації. Чиновники разом із волонтерами приїхали, аби допомогти інвалідам зібратись. Але наштовхнулися на небажання хворих людей вирушати з обжитого місця.

Віра Дзюбак, мешканка санаторію:

- Базар рядом, и садик рядом, и школа рядом. Там же нет этих условий ни для детей, ни для взрослых, ни для людей, которые больны.

Лідія Петрова, мешканка санаторію:

- Даже если я согласна, мне нужно время, чтобы подготовиться. Вещи, стул, посуду я брала у людей. Мне нужо время, чтобы вернуть. Это - стресс. Сегодня меряю - сахар подскочил.

Головне питання людей: навіщо переїзд? Адже раніше їм обіцяли до початку опалювального сезону, а отже вже за два місяці, підготувати постійне житло. Кімнати ж у Куяльнику - так само тимчасовий варіант, як і на цьому місці. Чиновники відповідають: не найшли спільної мови з директором санаторію, де люди мешкають зараз. Він, попри всі домовленості, мав намір викинути людей надвір.

Марія Гайдар, радник голови Одеської облдержадміністрації:

- Мы людей выгоняем завтра, мы людей выгоняем завтра. Поэтому мы начали решать вопрос. Мы готовим постоянное жилье и делаем так, чтобы людей никто не выгонял.

Директор "Сенетаті" заперечує все. Нікому не погрожував і навіть пообіцяв годувати людей до вересня. Але новий договір щодо плати за мешкання інвалідів, який запропонувала адміністрація - підписувати відмовляється.

Вадим Торгай, директор санаторію "Сенетатя":

- В договорах написано, что обладминистрация будет частично обеспечивать людей за проживание: 32,5 гривны в день. У нас негосударственное предриятие, коммерческое. 32,5 гривны в день для нас неприемлемо. Но не было такого, чтобы мы отказались от людей.

Адміністрація знайшла санаторій, де на їхні умови погодилися. Проте інвалідів цей переїзд лякає. Куяльник значно ближче до Одеси, ніж Сергіївка, але від міста фактично відрізаний. До школи, крамниці, лікарні інвалідам пішки не дістатись. Автобуси ходять рідко та завжди переповнені.

Любов Неснова, мешканка санаторію:

- Мы не поедем никуда. Потому что срывать детей! Трое детей. Автобус. Детей отвезут в школу, но уроки заканчиваются в разное время. Мне нервничать, переживать. И девочку-инвалида кто будет приезжать туда обучать? Нет! Значит, ребенка-инвалида надо самому возить в школу, потом самому забирать.

Чиновники переконували: на новому місці буде робота, ліпше медичне обслуговування, кращі умови, можливість готувати самостійно.

- Можно в такие два этапа. Поехать, посмотреть, собрать какие-то везщи.

- Нет, мы сначала без вещей поеждем. Человек или группой поедем туда, посмотим, а потом уж. Потому что мы вам верим, но еще не доверяем.

- Маша, гарантия того, что нас оттуда не попросят через месяц?

- А какая у здесь гарантия?

- В том то и дело, что гарантий никаких нет.

Без гарантії люди їхати не погоджуються. Проте, інвалідів попередили, і попередження надто вже схоже на ультиматум - хто не захоче переїжджати і лишиться на старому місці, буде сам собою.