Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 серпня 2015, 21:10 Суспільство
Міграційна криза в Європі
Міграційна криза в Європі

Європа переживає найбільшу міграційну кризу з часів Другої світової війни. Напередодні в Македонії через нашестя нелегалів з Африки й Близького сходу запровадили надзвичайний стан. Греція, Туреччина, Італія, Велика Британія, Угорщина. Утікачі шукають будь-які шпарини, щоб оселитися в Європі, але прихистити всіх охочих не вдається.

Це кадри з Туреччини. І вдень і вночі Середземним морем до Європи тікають тисячі людей з Африки і Близького Сходу, охопленого війною. Напередодні біля узбережжя курортного міста Бодрума затонуло судно з утікачами. Більшість пасажирів врятувалися, загинули двоє людей. З липня ж до берегів Туреччини припливли до 50 тисяч мігрантів.
По інший бік Егейського моря притулком для утікачів з Африки стали грецькі острови - Лесбос і Кос. Люди ночують просто неба, на пляжах, там само - в морі - купаються, чистять зуби. Для більшості з них брак зручностей ніщо проти жахів, від яких довелося тікати разом з дітьми.

Атіф, нелегал з Сирії:

- Все гаразд. Мирна країна. Ми щасливі.  

Волонтери привозять нелегалам одяг, харчі, але знайти роботу й нормально оселитися в Європі для більшості з них - нереальне завдання. Тому скільки часу доведеться пробути на пляжах і куди йти далі, не знає ніхто. До того ж збанкрутіла від кризи Елада для нелегалів - лише транзитний пункт. Здебільшого найбажанішими європейськими країнами є Німеччина, Велика Британія і Франція.

У такій само транзитній Македонії запровадили надзвичайний стан через нашестя нелегалів. Напередодні поліція змушена була застосувати сльозогінний газ, щоб розігнати натовп людей, які проривалися через кордон. 

- Хтось стріляв у наш бік, є поранені. Треба відвезти їх у лікарню. Що ми зробили? Кого образили? Чому з нами так вчиняють?

Стримати потік мігрантів дедалі важче. Македонці кажуть - кордонів, звісно, не перекриватимуть, але й прихистити на своїй території усіх охочих і несанкціоновано й без документів пропускати їх до сусідніх країн - не будуть. Одночасно в Старому Світі назріває міграційна і гуманітарна криза.

Петрос Мастакас, член управління Верховного комісара ООН у справах біженців:

- Звісно, тут багато дітей, людей з особливими потребами, хворих і таке інше. Усі вони живуть просто неба. З морального погляду, ми мусимо зробити все можливе, щоб забезпечити їх найпотрібнішим.

Впоратися з глобальною проблемою дедалі тяжче. Франція, Норвегія, Велика Британія, Нідерланди вирішили розподілити між собою потоки нелегалів і розселити хоча б частину біженців у спеціалізованих центрах. Відкритим залишається й питання обліку тисяч людей, адже переважна більшість не має ані аркуша, що засвідчував би особу. До того ж потік людей з Африки й Близького Сходу не припиняється ні на день. Лише за останній місяць до Старого Світу приїхали до ста тисяч нелегалів.